Jump to content

Mutarium: az ehető, műanyagfogyasztó gombák farmja

2014. 12. 18. 14:00

A biológiai úton lebomló műanyag ugyan már létezik, mégis az átlag szintetikus anyagnak 20-1000 évébe tellik mire a természetben megsemmisül. Eközben számos környezeti kárt okoznak azzal, hogy rágubancolódnak az állatokra és eltömítik a víz folyásának útját. Éppen ezért két ipari designer és néhány mikrobiológus új módszert alkotott a műanyag lebontására, melynek során egy ehető gombafaj született.

Hogy egészen pontosak legyünk a csapat, mely bécsi designerekből és a holland utrechti egyetem mikobiológusaiból állt össze, egy olyan valamit alkotott, melyet Fungi Mutariumnak neveztek el. Ez a különös üvegbúra kicsi, tojásszerű kapszulákat tartalmaz, melyek mindegyike némi műanyagot rejt a belsejében, mely a gomba tápláléka.

Az eljárás során micéliát (gombafonalakat, melyeket egy másik csapat arra használt, hogy biológiai úton lebomló drónokat készítsen!) folyadékkal elkeverve juttatnak a kapszulákba, mely lassan keresztüleszi magát az ottlévő agaron és műanyagon miközben megnő.

Mi lesz a dolog eredménye? Ehető gombafonalak, semleges ízzel. Természetesen ezek a kicsi búrák és kapszulák még nem oldják meg a világ problémáit, hiszen ilyen körülmények között is a gombának hónapokra van szüksége ahhoz, hogy egy viszonylag kis mennyiségű műanyagot lebontson. A tudósok egyelőre dolgoznak a folyamat felgyorsításán a hőmérséklet, a nedvesség és a környezet egyéb elemeit manipulálva a búrában. Emellett fontolóra veszik, hogy genetikailag módosítsák a gombát, melynek köszönhetően az gyorsabban nőne, ám ehhez egyelőre anyagi támogatásra lenne szükségük.

http://vimeo.com/113942952

Forrás: engagdet.com

Fotó: livinstudio.com és engadget.com

Írta: Ambróz Nóra