Jump to content

A holland vonatok lézerrel takarítják a síneket

2014. 12. 13. 18:00

Utasként talán nem tekintesz veszélyes dologként a lehullott falevelekre, ám a vasutak karbantartói egészen máshogy látják a helyzetet. A síneken felhalmozódó avar nehezíti a vonatok megállását és problémákat okozhat az ütközések elkerülésénél is. Szerencsére azonban a hollandok találtak megoldást.

Lehetséges, hogy a síneken felgyülemlő levelek már nem sokáig okoznak gondot. A Dutch Railways máris teszteli új lézeres rendszerét, mely egyszerűen megsemmisíti a lerakódott szerves szemetet még azelőtt, hogy az a vonat kerekeihez érhetne. Eddig ehhez nagynyomású víztisztításra vagy homokra volt szükség, ám ezeknek a takarító berendezéseknek rossz szokása volt, hogy kifogytak vagy kárt tettek a sínekben. Ezzel szemben a lézer addig működik, amíg a mozdony, sőt a sínek fémjének is jót tesz azzal, hogy megszárítja azt, hiszen így a levelek kevésbé tapadnak.

A technológiát fejlesztő Strukton Rail egyelőre még dolgozik az utolsó simításokon, ám már közel vannak a finishez. Az egyik nagy probléma, hogy a módszer csak 80 km/h-s sebességig működik, így az igazán gyors vonatok nem tudják alkalmazni. Ennek ellenére azonban így is hasznos lenne a technológia általános bevezetése, mely nemcsak az utazás biztonságát növelné, de segíthetne a vonatok késésének megelőzésében.

Meglátjuk, mikor lesz ilyen a MÁV-nál.

Forrás: engadget.com

Fotó: wallfon.com és nature.desktopnexus.com

Írta: Ambróz Nóra