Jump to content

Alternatív rock DNS-be csomagolva

2014. 11. 26. 17:00

Az OK Go külölges tervekkel állt elő, ami legújabb albumuk kiadását illeti. Míg a legtöbb együttes mp3-ban, esetleg CD-n, urambocsá bakeliten bocsátja ki lemezeit, addig a csapat valami egészen újszerű dolgot talált ki. Ha már hallottad a zenéjüket, akkor tudhatod, hogy a fiúk amúgy is szeretik egy kicsit furcsára... khm... különlegesre venni a figurát, ám olyat még nem hallott a világ, hogy valaki DNS-kódolva adna ki zenét.

Természetesen az OK Go sem ellensége a profitnak, így a fent említett zeneformátumok elől sem zárkóznak el, ami legújabb albumuk, a Hungry Ghosts kiadását illeti, ám a DNS-kódolt verziót az igazi gyűjtőknek szánják. Így igaz. Néhány nanogrammnyi dezoxiribonukleinsav fogja hordozni a muzsika kódját.

A különleges művészeti alkotás előállításában az UCLA biokémikusai álltak a zenészek segítségére. A felvételek digitális fájlai, melyek alapjaikban véve mindössze egyesek és nullák valójában, az ő segítségükkel lettek lefordítva a genetika kódjára.

„Hogy komolyan is beszéljünk a dologról, nem tudjuk egyelőre, hogy lesz-e bárki, aki vevő lesz a DNS-zenénkre és még abban sem vagyunk biztosak, hogy milyen fizikai formában tudjuk majd ezt eljuttatni annak, aki tényleg fizet érte.” nyilatkozta Kulash a The New Yorkernek, majd hozzátette „További probléma a dolog jogi oldala, ugyanis nagyon kemény szabályozások vonatkoznak a DNS-re.”

Az együttes elképzelése szerint a rajongók az album DNS-kiadását egy kis fiolányi vízben vihetnék haza, melyben a muzsika minden hangja kódoltan rejtve lenne. „Nyilvánvalóan ez egy művészi gesztus és egy tudományos projekt együtt. Szó nincs arról, hogy ez lenne a leghatékonyabb módja az albumunk megvásárlásának” zárta az interjút Kulash.

Forrás: engadget.com

Fotó: theepochtimes.com és tinawhelski.blogspot.com

Írta: Ambróz Nóra