Jump to content

Az első mesterséges izom, mely emlékszik a mozgásra

2014. 11. 17. 19:00

Láttunk már korábban ultraerős mesterséges izmokat és furcsa, gumiszerű motorhajtotta technológiákat, ám most a Cambridge-i Egyetem kutatói egy egészen új szintre léptek. Fejlesztésük lényegében az első olyan „izom”, mely valójában sima műanyagból készül, mégis képes emlékezni a mozdulatokra és megtanulni őket.

A cambridge-iek által alkalmazott technológia nagyon hasonló alapokon működik, mint a természetes izommemória. Amennyiben elég ideig gyakorlod a zongorázást, egy pont után már különösebb utánagondolás nélkül képes leszel előhívni a komplex ujjmozdulatokat. Az új anyag, melynek trükkjét polimerikus elektromechanikai emlékezetnek avagy röviden csak EMM-nek nevezik, úgy is képes megtanulni mozdulatokat, hogy azokat sosem végezte korábban.

Ez egy komoly előrelépés a létező technológiához képest, mely mindössze formákra képes emlékezni. A felfedezés jelentősége valószínűleg a sokkal életszerűbb műizmokkal rendelkező pótvégtagok megalkotásában rejtőzik majd illetve a robotikában, hogy a két legvalószínűbb felhasználási területet említsük. A kutatók további sikere, hogy alkotásuk könnyen manipulálható alacsony feszültségű jelekkel, így lehetséges, hogy minden eddiginél jobban együtt tud majd működni az emberi testtel.

Forrás: engadget.com

Fotó: smartplanet.com és hngn.com

Írta: Ambróz Nóra