Jump to content

Amit eddig nem tudtál a Bézier-görbéről

2014. 11. 16. 20:00

Miért és hogyan működik a Bézier-görbe? Ha megélhetésszerűen foglalkozol vektorgrafikus alkotásokkal – vagy a későbbiekben szeretnél ilyesmivel dolgozni – akkor nem árt, ha behatóan ismered a témát.

A Bézier-görbe népszerűségét a 1962-ben kezdte gyűjteni, amikor Pierre Bézier, francia mérnök először alkalmazta a Renault desing-jában. Ma már széles körben elterjedt a számtógépes grafikában, ipari design-ban, animációkban, betűtípus készítésben és sok más területen.

Kicsit félretéve most azt, hogy szeretnél-e ezek közül valamivel szakmai szinten foglalkozni, ha érdekelnek valamennyire a grafikus művészetek, akkor nem árt, ha megnézed ezt a rövid videót, mely a másodfokú Bézier-görbét mutatja be. Emellett léteznek más típusok is, például a lineáris és hármadfokú görbe, ám mindközül ez a leggyakrabban használt a szoftverek esetében.

A videó nagyszerűsége az egyszerűség. Mindössze néhány perc alatt egész jól bemutatja a dolog alapelveit, melyek tökéletesen megfelelnek kiindulási pontnak.

http://vimeo.com/106757336

Ha megtetszett a rövidke bemutató, akkor javasoljuk, hogy ne állj meg mindössze ennél a videónál. A készítő, Peter Nowell számos hasonlóan minimalista mestermunkát tett még elérhetővé az interneten, saját weboldalán mindenki számára, melyekben beszélgetős egyszerűséggel magyarázza el a dolgot mélységeiben és ad mélyebb perspektívát az egész koncepcióra.

https://medium.com/sketch-app/mastering-the-bezier-curve-in-sketch-4da8fdf0dbbb

Forrás: thenextweb.com

Fotó: feature-space.com és thenextweb.com

Írta: Ambróz Nóra