Jump to content

Szellemek a házban? – a tudományos magyarázat

2014. 11. 10. 20:00

Ismerős azaz érzés amikor mintha a levegő kicsit hűvösebb lenne és mintha valaki állandóan téged figyelve a hátad mögött sompolyogna? Az angolul "feeling of presence"-nek avagy röviden FoP-nak, azaz a jelenlét érzésének elnevezett jelenségnek nagyon is van tudományos magyarázata, melynek semmi köze sincs a paranormális tevékenységekhez.

Ha eddig azt hitted, hogy a különös rossz érzést természetfeletti lények keltik benned, akkor ideje megnyugodnod. A jelenség alapja teljes mértékig az agyadban rejlik, melynek bizonyítására tudósok olyan robotot készítettek, mely képes kiváltani benned a szorongató érzést.

Svájci tudósok alaposan körüljárták a kérdést, mielőtt bizonyítottnak tekintették volna, hogy a különös érzés alapja nem a másvilági aktivitás. Először is idegrendszeri zavarokkal küzdő páciensek sorát vizsgálták meg, mely kísérletekből kiderült, hogy a jelenség forrása az agy szenzomotoros területén keresendő.

Nagyon lesarkítva úgy mondhatnánk a dolgot, hogy ha az agyadnak ezen részét sérülés éri vagy bármi megzavarja, akkor az képes saját idegi tevékenységét ilyen különös formában tolmácsolni neked. Ebből származik, hogy nem evilági figurákat vélsz észlelni a hátad mögött. Még tömörebben: te magad vagy a kísértet. (Ezt inkább megnyugtatónak, mint ijesztőnek szánjuk!)

Ezen felül a kutatás vezetője, Dr. Giulio Rognini azt is bejelentette, hogy a csapatnak sikerült egy olyan szerkezetet alkotni, mely képes az tesztalanyok fejében ugyanezt az illúziót létrehozni az érzékelés megzavarásával, ha azok hozzáérnek a robothoz. (Lásd az alábbi videót.) A tanulmány fontos aspektusa Rognini szerint, hogy demonstrációk által talán sikerül egyes skizofrén páciensek mentális egyensúlyának helyreállításában segédkezni.

https://www.youtube.com/watch?v=GnusbO8QjbE

Forrás: engadget.com

Fotó: paulridenour.com és askinnydog.com

Írta: Ambróz Nóra