Jump to content

Művészet és tudomány – szenzorral rajzolt balett

2014. 11. 10. 18:00

Az Arduino legújabb szenzorai segítségével a balerinák cipőjük mozdulataival rajzolhatnak a levegőbe. A művészi találmány nem csak szépséges táncképek alapjául szolgál, de később akár a finom mozgások otatásban is szerepet kaphat.

Mit rajzolnál, ha a cipőid nyomát egy festékcsík követné a levegőben? Az Electronic Traces egy olyan speciális pár balettcipő, mely lehetőséget ad rá, hogy a táncos mozdulatait egy közeli okostelefon ilyen módon láthatóvá tegye.

Ezeket a Lilypad Arduino-kat használva felveheted nem csak az összes mozdulatot, de a cipők azt is rögzítik mikor mekkora nyomás nehezedett rájuk, amikor földet értek. Az adatok vizuális megjelenítéséről a cipőkhöz tartozó kísérő alkalmazás gondoskodik, melynek köszönhetően a táncosoknak lehetőségük adódik visszanézni magukat vagy minden eddiginél alaposabban összehasonlíthatják mozdulataikat másokéval.

Az Electronic Traces egyelőre csak Lesia Trubat szárnyrakapott egyetemi projektje. A találmány designere egyébként a nagy preztízzsel rendelkező barcelonai ELISAVA Iskola hallgatója.

Turbot-nak komoly reményei vannak alkotása jövőjét illetően. A designer örülne neki, ha az általa kifejlesztett technológia a balett mellett több más táncműfajban is megreformálná az oktatást. Ezen kívül titkon szeretné, hogy a művészek is felfigyeljenek az Electronic Traces nyújtotta lehetőségekre és inspirációt merítenének belőle, így a táncos előadások a rajzok által új, mélyebb értelmet kapnának, ahogy az a lenti videó is demonstrálja.

http://vimeo.com/108109673

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra