Jump to content

Híznak a töréstesztek babái

2014. 11. 01. 14:00

Az autók töréstesztjei során a járműben ülő baba célja, hogy a sofőrt és az utast reprezentálja, így kiderülhet, mi is történne az autóban tartózkodókkal, ha balesetet szenvednének. Mivel azonban a 21. század embere átlagosan már jóval testesebb, mint korábban volt, ezért kénytelenek a tesztbábuk is velünk hízni.

Tudtad, hogy ha bizonyos értéknél kövérebb vagy, akkor 78%-kal nagyobb esélyed van egy esetleges autóbalesetben meghalni? Ezt a statisztikát a világ legnagyobb tesztbabagyártója hozta nyilvánosságra, akik nemrégiben azt is közzétették, hogy az átlag ember csípőbőségének megnövekedésével, a babák is kénytelenek voltak felszedni néhány kilót.

A CNN-nek adott interjújra során a Humanetics vezérigazgatója azt is felfedte, hogy mi ennek az oka. Szerintük minél nagyobb darab lett valaki, annál inkább kilóg az ülésen elfoglalt optimális pozícióból, miáltal nagyon megnő az esély arra, hogy a legrosszabb bekövetkezzen.

Ennek megelőzésére azonban megszületett Thor, a cég modelljeinek legújabb szériája. Sajátossága, hogy képes híven eljátszani, mi történne egy 120 kilós emberrel a katasztrófa során, sőt minderről komplex megfigyelő rendszere segítségével pontos adatokat is közöl, melyek segítenek meghatározni, hogy mennyire biztonságos egy autó.

Forrás: engadget.com

Fotó: cisickgeorge.wordpress.com és chrisplacitella.com

Írta: Ambróz Nóra