Jump to content

Robotokkal az ebola ellen

2014. 10. 23. 14:00

Épp elég szörnyű dolog magában az olyan járványok kitörése, mint a jelenleg tomboló embola, ám a helyzetet csak még rosszabbá teszi, hogy éppen azok az egészségügyi dolgozók kerülnek a legnagyobb veszélybe, akik igyekeznek azt megfékezni. Az egyszerű óvatosság itt nem elég, így Amerikában robotok alkalmazásán gondolkodnak az orvosok és nővérek biztonsága érdekében.

A Fehér Ház és három nagy oktatási központ november 7-én előadásokra és konferenciákra készül, melyek során tudósok fogják megvitatni, hogy miként is lehetne akár robotok segítségével is a lehető legrövidebbre zárni a kialakult ebolakrízist. A cél az, hogy minimalizálják a betegek kezeléséhez szükséges fizikai kontaktust, mialatt lehetővé tennék azt is, hogy a páciensek kapcsolatban maradhassanak orvosaikkal és hozzátartozóikkal.

Alapvető szinten ez úgy működne, hogy gépeket használnának az egyes területek fertőtlenítésére és a szükséges ellátmányok célba juttatására. Emellett a kórházi látogatásokat különböző elektronikus kommuniákciós eszközök segítségével helyettesítenék, melyek lehetővé tennék a veszélytelen kapcsolattartást.

Ahogy az ilyenkor természetes, a tudósoknak meg kell találniuk a szükséges egyensúlyt a gyors cselekvés és a megfelelő körültekintés között. A minél gyorsabb haladás érdekében nem most kezdenek robotokat tervezni, hanem a már meglévőek optimalizálásán, átalakításán dolgoznak.

Komoly problémákat okoz továbbra is a helyzet kezelésében, hogy a megoldások jó részéhez mindenképpen szükséges lesz az emberi részvétel, sőt valamilyen módon meg kell oldani a helyi temetési- és gyászszertartások tiszteletben tartását is.

Azt sajnos nem lehet megjósolni, hogy az ülések során megszületik-e a megváltó módszer, ám mindenképpen igyekeznek a konferenciák fókuszát a ténylegesen bevethető, praktikus technológiák körül tartani ahelyett, hogy hosszútávon, nehézkesen megvalósítható koncepciókat alkotnának. Ennek megfelelően, ha minden jól megy, akkor a kutatók mindössze néhány hét vagy hónap leforgása alatt hadrendbe állíthatják a biztonságosabb kezelési lehetőségeket biztosító robotokat.

Forrás: engadget.com

Fotó: engadget.com és foxnews.com

Írta: Ambróz Nóra