Jump to content

Google rövid film a hangfelismerésről

2014. 10. 23. 16:00

Számos tévhit él az emberekben arról, hogy a számítógépek mire képesek és mire nem, mit tudnak megtanulni vagy éppen mi az, amit szinte lehetetlen létrehozni bennük. Néhány a hangfelismeréssel kapcsolatos babonaféle eloszlatására a Google ismeretterjesztő kisfilmet adott ki, mely mindenki okulására szolgálhat.

Egy jó ideig az emberek jelentős hányada naivan azt gondolta, hogy egy számítógépet nehezebben lehet megtanítani sakkozni vagy matematikai műveleteket végezni, mint emberi nyelven beszélni. Ennek azonban tudjuk, hogy éppen az ellenkezője az igaz.

Láttunk már éppen elég példát, amikor mérnökök és kutatók igyekeztek beszélni tanítni különböző gépeket. Fel lehet hozni néhány fejlettebb és működő képes változatot, mint a Siri vagy a Google-nek adható hangos utasítások, ám attól még távol vagyunk, hogy ténylegesen beszédbe elegyedhessünk egy géppel.

A Google dokumentumfilmjében szó esik a hangfelismerés technológiájának korai szakaszáról és a nyelvek megértésének jelenlegi lehetőségeiről. Felmerül természetesen a jövő is, melyet a cég a mesterséges idegi hálózatok kiépítésében lát. A tudósok és kutatók célja magától értetődően az lenne, hogy egy az emberi beszédkészség szintjét elérő gépet hozzanak létre, ám hogy ez mikor és miként sikerül, az még várat magára.

https://www.youtube.com/watch?v=yxxRAHVtafI

Forrás: engadget.com

Fotó: androidpolice.com és agbeat.com

Írta: Ambróz Nóra