Jump to content

A LED-fény több rovart vonz

2014. 10. 19. 20:00

Gondoltad volna, hogy ha környzetbarát LED-világításra váltasz, akkor azzal még több apró szárnyas rovart és bogarat vonzol a fényhez, mint eddig bármikor? A kevés hátránnyal rendelkező, így egyre népszerűbb LED-ek mégsem bizonyulnak teljesen tökéletes megoldásnak.

A kellemes kékes fényt kibocsátó LED-világítás annak köszönhetően terjedt el a vásárlók körében, hogy sokan úgy vélték nem is rendelkezik hátrányokkal. Vagy legalábbis csak nagyon kevéssel. Részint nem sok energiát fogyaszt, részint pedig sokkal tovább bírja, mint versenytársai. Mi akkor a gond?

Igazság szerint a LED-világítás feltalálói még egy Nobel-díjat is bezsebeltek, hiszen találmányuk egyaránt nagy előre lépést jelentett a társadalomnak és a tudománynak is, ám mégis úgy látszik, hogy akad egy kellemetlen probléma. Ez pedig nem más, mint az aprócska, repkedő rovarok hada, amiket a fény vonz.

Ez valószínűleg egy háztartásban nem okoz súlyos problémát, más a helyzet azonban a közvilágítás esetében. Tudósok tették próbára a dolgot Új-Zélandon, akik a kékes fényeket foszfor bevonattal fehérre tompították és így állították munkába a világítást az utcákon. Az eredmény? Az új fények a hagyományos sárga nátriumos égőkhöz képest mintegy 50%-kal több rovart vonzottak, függetlenül attól, hogy milyen márkájú LED-et használtak a kísérletben.

Végiggondolva a dolgot így már nem tűnik a LED annyira jó kültéri világításnak, mint eddig, hiszen az odavonzott szúnyogok hada elég alaposan tönkreteheti az éjszakába nyúló kerti parti hangulatát, ám ennél komolyabb problémák is akadnak. A LED összességében nagyon valószínű, hogy alkalmatlan közvilágításra, ugyanis rovarvonzó hatásával beavatkozik a tápláléklánc természetes alakulásába, sőt egyes fajok inváziószerű betelepülését is okozhatja.

Forrás: engadget.com

Fotó: nationalmothweek.com és reddit.com

Írta: Ambróz Nóra