Jump to content

Fotó földkörüli pályáról: hogy mutat egy tájfun?

2014. 10. 18. 16:00

Pánikra semmi ok, nem egy aprócska feketelyuk látható a képen (bár akadt olyan, aki annak vélte). A különleges felvétel a Föld felszínét mutatja, ahol éppen tájfun formájában fitogtatja a természet lenyűgöző erejét. Tudd meg, hogyan készült a pazar fotó!

A képen látható különös, tölcsérszerű jelenség az a bizonyos tájfun, amiről szó van. Hogy ne felejtsük el a becsületes nevét sem megemlíteni, elárulhatjuk, hogy a gigantikus vihar a Vongfong névre hallgat és éppen az ázsiai-csendes-óciáni vidékeken szórja mindenfele az ég haragját.

Az október kezdete óta jelentős mennyiségű káoszért felelős légköri jelenséget ábrázoló fotót a NASA asztronautája, Reid Weisman posztolta, így vált közkinccsé. A fénykép készítője, a Nemzetközi Űrállomás (International Space Station) volt, mely akkor kapta el a pillanatot, amikor éppen a környéken keringett október 9-én. Vongfong ezidőtájt éppen Okinawa környékén pusztított.

Ugyanekkor történt, hogy a még így is rémisztó erejű tájfunt leminősítették, mindössze négyes erősségű szupertájfunná, ám ez korántsem zavarta a vihart a pusztításban. A mintegy ötvenkilométeres átmérővel rendelkező Vongfong időnként 250 km/h-ás szeleket kavart. Azóta szerencsére kissé csendesedett és már mindössze egy átalágos trópusi vihar erejével bír, mely korántsem olyan veszélyes, mint kezdeti tomboló állapota.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra