Jump to content

Szelfi az üstökössel

2014. 10. 17. 18:00

A Philae névre keresztelt leszálló egység notóriusan szeret szelfiket készíteni minden lehetséges extrém helyen. A háttérbe ezúttal egy üstökös került, mely igazán nem mindennapi háttérként szolgál a hiú szerkezet önfotója számára.

Az Európai Űrügynökség (European Space Agency) avagy az ESA tulajdonában álló Philae nevű egységnek nem ez az első szelfije. Philae az elmúlt hónapban a 67P/C-G üstökös mellett pózolt, melyet 50 km-re közelített meg a szintén az ESA-hoz tartozó Rosetta űrhajó segítségével.

Ezúttal azonban Philae még közelebb került a nagy képhez és mindössze 16 km-re haladt el egy üstökös mellett. Mint minden rendes szelfin itt is látható a készítő. Philae 14 méteres napelemével szerepel a képen, melyet egyébként két különböző expozúrából vágtak össze, hogy minden jól látható legyen.

Emellett persze Philae nem lóg bele minden képbe. A fedélzetén lévő CIVA (Comet Infrared and Visible Analyser, avagy az üstökös körüli infra és látható fényt analizáló berendezés) segítségével apró kamerák sora rögzít panoráma felvételeket az üstökös felszínéről, a további kutatómunkához. A Philae leszálló egysége később elválik majd a Rosetta-tól és a következő hónap folyamán valóban landolni is fog az üstökös felszínén tudományos megfigyeleséket gyűjtve.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra