Jump to content

Találj kozmikus sugárzást a telefonod kamerájával

2014. 10. 14. 15:00

A kozmikus sugárzás részecskéi gyakorta érik el a Föld légkörét, ám megtalálni őket korántsem olyan egyszerű dolog. Még a legkifinomultabb detektorok sem képesek minden területet lefedni, így a Kaliforniai egyetem kutatói kénytelenek voltak más megoldás után nézni. Ez pedig nem más, mint  a lakosság használatában lévő telefonok kameraképe.

Az egyetem csapata erre a célra fejlesztett egy alkalmazást, mely a CRAYFIS azaz Cosmic Rays Found in Smartphones nevet kapta. (Kozmikussugárzás-kereső okostlefonra.) Az alkalmazás segítségével a telefonod kamerájának szenzorja, amint az elalszik vagy töltőre kerül nagy energiájú részecskék után kezd kutatni.

Noha egyetlen készülék magában nem sok adattal szolgál, mégis ha sikere volna az alkalmazásnak, az egyetem máris felbecsülhetetlen értékű kutatási anyaghoz férne hozzá. Ha minden négyzetkilométerre jutna 1000 ilyen eszköz, akkor jó eséllyel sikerülne nyomon követni minden egyes részecskét a légtérben. Ennek értelmében ez a technika jelentősen hatékonyabb lenne, mint a már létező detektor rendszerek, melyek nem túlzottan megbízhatóak egyes körülmények közt.

A trükkös része a dolognak az lenne, hogy elég embert szervezzenek be az alkalmazás használatába. A CRAYFIS csoportja éppen ezért máris elkezdett önkénteseket gyűjteni a béta tesztelésre az alkalmazás Android és iOS verziójához. Arra azonban nagyon kicsi az esély, hogy elegendő jelentkező akad egy területen. Arra pedig, hogy egy világméretű hálózat épüljön ki a detektorként működő okostelefonokból egyelőre nincs lehetőség, ugyanis ez sokmillió felhasználó csatlakozását igényelné. Ennek ellenére azonban elképzelhető az a jövő, ahol az átlag ember is megpillanthatja sűrűn lakott városa fölött a gamma sugarakat miközben pusztán annyit tesz, hogy töltőre dugja a telefonját.

Forrás: engadget.hu

Fotó: abyss.uoregon.edu és physics.utah.edu

Írta: Ambróz Nóra