Jump to content

Hordható Philips szenzor tüdőbetegeknek

2014. 10. 14. 21:00

A Philips új, könnyen viselhető szenzora segít a krónikus tüdőbetegségekben (COPD) szenvedő betegeknek folyamatosan megfigyelés alatt tartani állapotukat. A cégtől nem idegenek az egészségügyi fejlesztések, ám az új eszköz segítségével láthatóan szeretnének mélyebbre merülni ebben az üzletágban.

A Philips által kifejlesztett aprócska hordható eszköz célközönsége a krónikus obstruktív tüdőbetegségben, azaz COPD-ben szenvedő páciensek csoportja. A szenzor viselése roppant praktikus és egyszerű. Egy szimpla öntapadós, eldobható tapasz segítségével lehet rögzíteni a bőrön.

A készülék innentől fogva folyamatosan orvosi pontossággal adatokat gyűjt a beteg állapotáról. Képes vizsgálni a szívműködést, pulzust, légzési adatokat vesz fel és nyomon követi a beteg aktivitását és inaktív időszakait is egyaránt. Az így összeszedett információkat elküldi tulajdonosa okostelefonjára vagy más készülékére, sőt akár egy egészségügyi adatbázis felhőjébe is képes továbbítani mindent.

A technológia fejlesztése során a Philips együttműködött a holland Radboud Egyetem Egészségügyi Központjával, ahonnan főként az orvosi támogatást kaptak. A készülék célja, hogy az egészségügyi dolgozóknak lehetőségük legyen távolról is szemmel tartani a betegeket és szükség esetén azonnal reagálni a problémára, sőt akár egyes rohamokat megelőző minták felfedezésével, még a baj megtörténte előtt fellépni.

A Philips nyilatkozata szerint ez még csak az első az általuk készített olcsó és hatékony szenzorok sorában, melyeknek célja, hogy a krónikus betegek életét könnyítsék meg.

Forrás: engadget.com

Fotó: engadget.com és usatoday.com

Írta: Ambróz Nóra