Jump to content

A fagyott üzemanyag a hibás

2014. 10. 11. 14:00

Korábban már bekerült a híradásokba, hogy egyes európai műholdaknak nem sikerült megfelelően pályára állni az űrben, azonban arról nem érkezett tudósítás, hogy ennek mi az oka. Mostanra a vizsgálatok kiderítették, hogy mindezért a fagyott üzemanyag volt a hibás. A részleteken kívül az is kiderül, hogyan orvosolható a fiaskó.

Emlékszel még arra a két európai műholdra, melyek „eltévedtek”, méghozzá látványosan, idén augusztusban? Mint kiderült annak a hátterében, hogy a műszerek nem a megfelelő pályára kerültek a fagyott üzemanyag áll.

A Space Travel egészen pontos jelentést közölt, melyből minden kiderül. A probléma ott kezdődött, hogy azok a csövek, melyek az orosz Soyuz rakéta (ennek lett volna a feladata a megfelelő helyre juttatni a műholdakat) hajtóanyagát tartalmazták túl közel kerültek a fagyos héliumot tartalmazó csövekhez, ami akadályozta az üzemanyag folyását és így a magasságszabályozó, löketadó eszközök működését is. Az összeségében túl gyengén működő rendszer nem tudta ellátni feladatát.

A jó hír azonban az, hogy a „szerény” kivitelezési hiba könnyeden és azonnal megoldható a jövőbeli küldetések esetén pedig már nem kell, hogy ismét fellépjen. A rossz hír pedig, hogy ez mit sem segít a Galileo GPS műholdakon, ugyanis szegények nem rendelkeznek elegendő üzemanyaggal ahhoz, hogy elérjék a nekik kirendelt pályát. Feltételezve, hogy a beruházók nem sajnálják a pénzt, mindig van következő lehetőség legalább...

Forrás és fotó: engadget.com és spacedaily.com

Írta: Ambróz Nóra