Jump to content

Épül a Thirty Meter Telescope

2014. 10. 10. 19:00

Végre megkezdődött a nagyon régóta tervezett Thirty Meter Telescope tényleges kivitelezése. Miután évtizedeken keresztül bizonytalan volt a helyzet, majd hónapkat késett a konstrukció megkezdése, ideje volt, hogy a 1,4 milliárd dolláros beruházás az elméleti tervekből elkezdjen átkerülni a fizikális valóságba.

Nem véletlenül kerül a Thirty Meter Telescope (TMT) 1,4 milliárd dollárba (339 451 000 000 Ft!), ugyanis az eredmény egy eddig sosem látott, hatalmas eszköz lesz. Az alapkő letételének ünnepségére nemrég, október 7-én került sor a Hawaii-on található Mauna Kea vulkán tetején. Ez ugyan 6 hónap késést jelent a tervezetthez képest, ugyanis a TMT szervezete ekkor már megkapta az építési engedélyt a helyi hatóságoktól, ám azzal még semmit sem tudtak kezdeni 2013-ban.

Mivel a terület őslakosai a Mauna Kea-ra és úgy általában a környék hegyeire szent helyként tekintenek, ezért az elborzasztó méretű és emiatt a táj képét jócskán befolyásoló obzervatórium felépítése heves tiltakozást váltott ki. Ez mit sem változott a 90-es évek óta, amikor először szóba került a Thirty Meter Telescope. Igazság szerint olyannyira nem tetszik a helyieknek az ötlet, hogy az első ásónyom megejtése és a ceremónia megkezdése is több órát késett, köszönhetően az utat eltorlaszoló tiltakozók sorfalának.

A Thirty Meter Telescope, mily’ meglepő, 100 láb azaz 30 méteres átmérőjű lesz és 492 hatszögletű tükör borítja majd. A monumentális méretek eredménye, hogy a NASA Hubble teleszkópjához képest is 10-szeres felbontást érnek majd el. Minden kétséget kizáróan, ha felépül a csillagászok zarándok helye lesz. Ha nem történik további késlekedés, akkor hamarosan, már 2022-ben a Thirty Meter Telescope segítségével fürkészhetjük a nagy ismeretlen olyan rejtélyeit, mint a közeli bolygók viszonyai és a távoli galaxisok titkai, melyek több millió fényévre vannak tőlünk.

Forrás és fotó: engadget.com és tmt.org

Írta: Ambróz Nóra