Jump to content

Az interaktív hologram titka: vízpára

2014. 10. 07. 21:00

Noha 2014-et írunk a repülő autók még nem váltak valósággá. Viszont az interaktív hologramok annál közelebb járnak ahhoz, hogy életre keljenek. Miből gondoljuk ezt? Ismerkedj meg a nem túl szellemesen Leia-nak nevezett rendszerrel, mely az eddigi hologram technológia csúcsa lehet.

A Leia Display System, azaz az LDS meglehetősen komplex találmány. Technológiája a fényt, a vízgőzt és a puszta levegőt eddig sosem látott módon használja átlátszó vászonként háromdiemenziós képei számára.

Ehhez egy szép nagy csokor szenzor társul, melyek képesek követni és inputtá alakítani a felhasználó mozdulatait. Az alább linkelt videókban jól látható mivel kísérleteztek a korai userek. Akadtak olyanok, akik bizonytalanul bökdösték a képet, míg mások egyből a Különvéleményben Tom Cruise-tól látott virtuozitással tűztek ki képeket, forgatták és zoomolták az objektumokat vagy éppen hajították félre a térbe vetített ábrát. A legszebb azonban talán az a felvétel, melyen egy egy Mercedes szedán hajt át függönyök közt.

A jelenlegi kreálmány két különböző méretben létezik. Az egyik egy 95 cm x 65 cm miniváltozat, míg a másik egy 3 m x 2,5 m-es óriási teret hoz létre. Ez utóbbiból többet is sorba lehet kötni egymás mellé a még hatalmasabb hatásért.

A technológia lengyel készítői azt nyilatkozták, hogy az LDS elsősorban digitális hitelesítéseknél és reklámként állna először szolgálatba, noha mindenkit nagyon érdekel az egyéb, khm... nem annyira sztenderd felhasználási lehetőség is.

https://www.youtube.com/watch?v=iUfQnyeRr9E

https://www.youtube.com/watch?v=I0CZAD1nD-c

Forrás: engadget.com

Fotó: sciencefiction.com és annie17.wordpress.com

Írta: Ambróz Nóra