Jump to content

Láthatatlanná tévő köpönyeg – a lencsék trükkje

2014. 09. 29. 19:00

A láthatatlanság kérdése már régóta birizgálja az ember fantáziáját. A többek között hadtechnikai szempontból óriási jelentőségű kérdést eddig nem egy tudós csoport igyekezett megoldani. A különböző opciók közt most a Rochester Egyetem trükkje keltett feltűnést és vívta ki magának a média figyelmét.

A legtöbb láthatatlanná tévő csodamódszer meglehetősen egzotikus technológiát igényel ahhoz, hogy szuperáljon. Száloptikák és „fényhajlító” metaanyagok... szépszerével egyszerűbb valóban elvarázsolni egy ruhadarabot, mint ilyet beszerezni.

Összegezve a dolgot: a jelenlegi láthatatlanná tévő technológiák nem éppen praktikusak. Nem beszélve arról, hogy a gondosan megkreált illúzió általában rövid életű, ugyanis addig tart, míg viselője meg nem mozdul. A Rochester Egyetem azonban egy sokkal realisztikusabb megoldással állt elő.

Projektjük során a tudósok sikeresen létrehoztak egy olyan optikai lencsékkel felvértezett ruhadarabot, mely képes elrejteni viselőjét az emberi szem elől. A rendszer alapja nem varázslat, csak „szimpla” matematika. A lencsepárok elhelyezésével a kutatók sikeresen olyan pályára terelték a fényt, hogy az elrejt mindent, ami a két lancse között helyezkedik el. Az így leképezhető távolság nő a lencsék méretével. Az illúzió akkor is működik, ha nem direkten 90 fokról nézünk rá, ám egyelőre csak a plusz-mínusz 15 fok kivitelezhető.

Van azonban egy kis problémája is az nagyszerű trükknek: nem maradhat rejtve a lencsék közepénél elhelyezett tárgy. Ilyen módon inkább láthatatlanná tévő lyukas fánkról, mintsem köpenyről beszélhetünk. Ennek megfelelően nem is szánják katonai célokra bevethető kamuflázsként. A technológiát inkább egyes járművek vakfoltjainak megszüntetésére alkalmaznák, vagy arra, hogy a sebészek keresztül láthassanak a kezükön operáció közben. Ezek a valós felhasználási lehetőségek természetesen még a viszonlyag távoli jövőben vannak, azonban a technológia egyszerű nagyszerűségének köszönhetően valószínűleg megvalósíthatóak lesznek.

https://www.youtube.com/watch?v=vtKBzwKfP8E

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra