Jump to content

Puha robotcsápot fejleszt az MIT

2014. 09. 16. 12:01

Az MIT-n a Computer Science and Artificial Lab (CSAIL) már régóta foglalkozik a puhetstű robotokkal, tavaly készítettek már mechanikus halacskát, ami képes úszni a vízben, idén pedig egy polipkarra emlékeztető puha csápon dolgoznak, ami szűkös helyekre is be tud küszni nehézségek nélkül.

A CSAIL robotikus karját egyértelműen a fejlábúak csápjai inspirálták és a testét szilikonből építették, amit 3D nyomtatóval készült öntőformákkal állítottak elő. Még a "motorok" is ebből az olcsó, üreges szilikonból készültek, amit kisebb szekciókra osztottak. A mozgáshoz levegőt pumpálnak ezekbe a szekciókba, aszerint, hogy merre hajoljon éppen a robot.

A kutatók szerint a puhatestű robotok sokkal könnyebben tudnak mozogni emberi környezetben, mint a fémből készült társaik, és a jövőben sok mindenben megkönnyíthetik az emberek munkáját. Ha pontosabb és érzékenyebb robotokat is kifejlesztenek majd, akkor akár orvosi felhasználásra is alkalmasak lesznek, segíthetnek műtétetknél például, de akár egy laborban is hasznosak lehetnek, kényes anyagok kezelésénél.

Forrás: engadget.com / fotó: engadget.com