Jump to content

A gekkóknak nem tesz jót a világűr

2014. 09. 05. 09:07

Hétfőn tért vissza másfél hónapig tartó "kirándulásáról" a Foton-M4 nevű műhold, mely különféle élőlényeket szállított, hogy megvizsgálhassák, milyen hatással vannak rájuk az extrém körülmények. A gekkók számára nem túl kedvező az biztos.

Az első Foton-M műholdat még 1985-ben lötték fel, a másodikat 2005-ben, és már akkor is számos kísérletet végeztek orosz és külföldi tudósok egyaránt, A 2007-ben fellőtt Foton-M3 45 kísérletnek adott színhelyet, ezek között már szerepeltek állatkísérletek, csigákkal, gyíkokkal és egerekkel is.

Az idén felbocsátott M4 fedélzetén gekkók, gyümölcslegyek, mikroorganizmusok és növénymagok utaztak. A gyümölcslegyeket nem viselte meg annyira a kozmosz, életben maradtak és szaporodtak is, de az öt gekkó sajnos mind elpusztult, vélhetően körülbelül egy héttel a leszállás előtt. Az Orvosbiológiai Problémák Intézetének szakértője szerint a tetemek elkezdtek mumifikálódni, ebből lehet következtetni elhalálozásuk idejére. Azt, hogy miért pusztultak el még nem tudják megállapítani. Az adatokat az Orosz Tudományos akadémia moszkvai intézetében fogják kiértékelni.

A Foton-M4 műhold a bajkonuri úrállomásról indult július 19-én és az eredetileg tervezett két hónapnál korábban visszahívták, ugyanis a fellövés után egy hétre megszakadt vele a kapcsolat.

Forrás: index.hu / fotó: dailmail.co.uk