Jump to content

Egy lépéssel közelebb az átlátszó napelemek felé

2014. 08. 24. 12:06

A Michigani Állami Egyetem kutatói által kifejlesztett napelem teljesen átlátszó, üvegszerű hatást nyújt az emberi szem számára, így tökéletesen használható ablaktáblaként vagy arra helyezve. Sajnos még nem éppen kifizetődő a technológia, de még dolgoznak a tökéletesítésén.

Igaz, hogy teljesen átlátszónak tűnik a műanyaglap, de nem enged át mindenfajta fényt, az energiát az emberi szem számára láthatatlan ultraibolya és infravörös sugarakból gyűjti és kivezeti a lapka szélére, ahol a vékony napelem csíkok áramot termelnek belőle.

Persze nem csak ablakként lehet felhasználni a technológiát, gondoljunk csak bele, akár kijelzők elé is simán beszerelhető és remekül lehetne vele tölteni a kütyüeinket. Telefonokba, táblagépekbe ideális, csak kint kell hagyni kicsit a napon és töltődik is magától, úgy hogy a telefon megjelenésére semmilyen negatív hatással nem bír.

Sajnos még gyerekcipőben jár az átlátszó napelem, ugyanis hatásfoka mindössze 1 százalék, míg a kereskedelmi forgalomban árusított panelek hatékonysága eléri a 25 százalékot is.

Forrás: hvg.hu / fotó: hvg.hu