Jump to content

Tengeri planktonra bukkantak a Nemzetközi Űrállomáson

2014. 08. 22. 19:30

Az nem számít újdonságnak, hogy az űrhajósok mindeféle állatokat, növényeket felcipelnek magukkal az űrbe, amik aztán különféle kísérleteknek lesznek az elszenvedői, a növénytermesztés már régóta fontos kérdés az űrkutatásban, ugyanis a fotoszintézis segítségével csökkenteni tudnák a szükséges oxigénutánpótlás mennyiségét. Most viszont az űrállomás külső burkolatán találtak tengeri planktonokat, hogy hogyan kerültek oda az rejtély.

Az orosz asztronauták a Nemzetközi Űrállomás ablakairól vettek mintákat, amikor rábukkantak a tengeri planktonokra. Ezek a planktonok egyébként meglehetősen igénytelenek, az erős kozmikus sugárzás, a gravitáció hiánya és az extrém hőmérsékleti változások ellenére is eléldegélnek az űrállomás külső burkolatán, sőt akár ki is fejlődhetnek.

Vlagyimir Szolovjev küldetésvezető szerint a planktonokat egy légáramlat, más néven termik juttathatta fel a 420 kilométeres magasságba, ugyanis Kazahsztánban, ahonnan az űrállomás vizsgált modulját fellőtték, nem őshonosak. A plankotok ezen fejlődési szakaszában az óceán felszínén is megtalálhatóak, ezért a légáramlatos elmélet tűnik a legésszerűbbnek. Ettől függetlenül az eset teljesen egyedi.

Az alábbi videón megtekinthetjük a Nemzetközi Űrállomást, és bepillantást nyerhetünk egy űrsétába is.

Forrás: index.hu & itar-tass.com / fotó: ncesse.org