Jump to content

Madárgyilkos naperőmű

2014. 08. 21. 14:49

Mindennapi látvány a világ legnagyobb naperőműve fölött Kaliforniában egy-egy kisebb füstcsóva megjelenése minden előzetes figyelmeztetés nélkül. Ha közelebbről megvizsgáljuk ezeket a csóvákat, rájövünk, hogy a füst forrása egy madár, amelyik túl sok ideig maradt a naperőmű tükreiről visszaverődő napsugaraiban.

Ez amiatt következik be, hogy a BrightSource naperőmű nem különálló napkollektorokból áll, hanem a nap hőjét a több, mint 300 ezer tükör egy pontba gyűjti, ahol egy gőzturbinát hajt meg. A technológia hatékonynak bizonyult, viszont halálos minden élőlényre, amely túl sokat időz a tükrök kereszttüzében. A problémáról tudtak már a létesítmény megnyitása előtt is, de most már az állam is érdekelt a dologban.

Az állami szervek szakértői szerint az csillogó tükrök odavonzzák magukhoz a rovarokat, aminek köszönhetően a madarak számára is csábító vadászterületté válik. A BrightSource szerint felfújták a problémát és azt állítják, évente körülbelül ezer élőlény leli halálát az erőmű miatt, de Center for Biological Diversity (Biológia Diverzitás Központ) szerint a valós adat közelebb áll a 28 ezerhez. A hivatalos szervek a pontosabb számadatok kiadását és számolási módszerek pontosítását sürgetik, ugyanis a következő hasonló erőművet egy olyan heyre akarják létesíteni a Kalifornia/Arizona határhoz közel, ahol több ritka és veszélyeztetett madárfaj repülési útvonala is megtalálható, mint például a szirti sas és a vándorsólyom.

Forrás: engadget.com / fotó: greenprophet.com