Jump to content

Tökéletesíti az exoskeleton technológiát az amerikai hadsereg

2014. 08. 19. 16:09

Évtizedek óta dolgozik a U.S. Army és a privátszektor-beli partnerei egy olyan technológián, amelyet régebben csak sci-fi művekben tudtunk volna elképzelni: az exoskeletonon, azaz mesterséges külső vázon, de nevezzük robotruhának az egyszerűség kedvéért, na meg azért, mert ez rá a legjobb szó.

Sok embernek egyből a Vasember ugrik be a robotruha hallatán és nem is jár messze az igazságtól. Repülni, meg intelligens rakétákat szórni ugyan nem lehet a jelenleg tesztelés alatt álló ruhákkal, de sokat hozzá tudnak adni a katonák természetes erejéhez, hogy magy nehézségű tárgyakat emelhessenek meg, vagy hihetetlen sebességgel cikázzanak a csatamezőn.

Napjaink exoskeletonjai eltérőek lehetnek funkcionalitásukban, de segítségükkel képesek lehetünk a normálisnál 17-szer nagyobb tömegeket mozgatni, például az XOS 2 ruha lehetővé teszi, hogy a katona 200 kilót cipeljen, miközben azt csak 12 kilónak érzi.

Ugyan már több, mint 50 éve próbálják fejleszteni a technológiát, az igazán nagy fellendülés 1990-ben következett be, amikor az Egyesült Államok hadserege egyre inkább felfigyelt rá. Jelenleg ez az egyik legfőbb prioritása.

Forrás: businessinsider.com / fotó: robohub.org