Jump to content

Csodálatos hajnövesztő szert fejlesztettek ki

2014. 08. 18. 22:04

Sikerült a Columbia egyetem kutatóinak beazonosítaniuk a hajhagymák pusztulását előidéző immunsejteket, és kifejlesztettek egy olyan gyógyszert, amelynek segítségével megfordítható a folyamat. Ez sokak számára jó hír lehet, ugyanis rengetegen szenvednek a viszonylag korai hajhullástól és kopaszodástól.

Kifejezetten jó hír lehet ez például a foltos hajhullást okozó autoimmun bőrbetegségben szenvedőknek is, ugyanis ez a szer a bőrbetegeknek is visszanövesztheti a haját, amire más most kapható hajnövesztők nem képesek. Míg a legtöbb ilyen termék csak megakadályozza a hajhagymák pusztulását, addig ez elősegíti a regenerálódását is.

A foltos hajhullás (alopecia areata) egy gyakoribb autoimmum betegség, mindenféle korú, vagy nemű embernél egyaránt előfordulhat. Bizonyos eseteken foltokban elkezd hullani a beteg haja, ami aztán később nem nő vissza, míg máskor a teljes arcszőrzet kihullását is eredményezheti.

A gyógyszert már az FDA (amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerügyi hatóság) is jóváhagyta, a kutatók már a klinikai tesztelés folyamatában vannak. Az előzetes eredmények bíztatók, ugyanis több foltos hajhullásban szenvedő páciensnek sikeresen visszanövesztették a haját, öt hónappal a kezelés kezdete után.

Forrás: index.hu / fotó: telegraph.co.uk