Jump to content

A kiborgok köztünk élnek

2014. 08. 18. 22:23

Manapság egyre több ember testébe építenek be különféle implantációkat és itt most nem az esztétikai beavatkozásokról beszélek, hanem különféle csipekről és szerkezetekről. Nézzünk meg párat a leghíresebb élő kiborgok közül.

Elsőként Neil Harbisson művészt említeném meg, aki teljesen színvaknak született és csak a szürkeskálán látja a világot. De az, hogy Neil nem látja a színeket, az még nem jelenti azt, hogy nem érezheti őket. Ugyanis Neil egy kiborg, aki képes hallani a színeket. 2004-ben Neilnek sikerült meggyőznie egy orvost, hogy építsen be a koponyájába egy antennát, mely képes érzékelni a színeket és átalakítani azokat a megfelelő hangokká. Egy teljesen új testrészként tekint antennájára, melyet nem lehet eltávolítani fejéről. Neil Harbisson az egyik alapítója a Cyborg Foundation-nek, és céljának tekinti, hogy elfogadtassa az emberekkel a technológia testbe történő implantációjának gondolatát.

A második leghíresebb kiborg talán Adi Robertson újságírónő, aki egy mágnest a gyűrűsujjába, és tavaly júniusban pedig egy NFC csipet vásárolt a Dangerous Things nevű boltban, ami implantálható csipek forgalmazásával foglalkozik. Az NFC csipet is a kezébe helyezte, viszont szerinte a csip unalmasabb, mint ahogy gondolta, ugyanis még kevés helyen alkalmazzák a technológiát, nem tudja kulcsnak használni még az ajtajához, vagy bankkártyaként. A mágnes segítségével viszont képes lebegtetni kis fémtárgyakat a tenyere fölött, ez biztos nagyon misztikusan nézhet ki élőben.

Forrás: businessinsider.com / fotó: abc.es