Jump to content

Japán környezetbarát tengeralattjáró kifejlesztésén dolgozik

2014. 08. 09. 18:11

Manapság minden zöldül, a telefontöltőktől elkezdve, a lámpaégőkön át egészen az autókig, egyre inkább nagyobb hangsúlyt fektetünk az alacsony fogyasztásra és a környezetszennyezés csökkentésére. Épp itt volt az ideje, hogy az elektromos autók után a tengeralattjárók is hasonló környezetbarát motort kapjanak. Persze itt kicsit erősebb gépről van szó, ezt nem tudjuk feltölteni a garázsban két horgászás között.

Japán egy olyan 10 méter hosszúságú tengeralattjárón dolgozik, melyet kibocsátás-mentes energiaforrás fog hajtani. A japán Honvédelmi Minisztérium illetékesei az AFP-nek elárulták, hogy nagyjából öt év kell még a technológia kifejlesztésére, de úgy számolnak, hogy a 25 millió dollárba kerülő vízalatti, vezető nélküli jármű egy töltéssel egy hónapig lesz képes az óceán mélyén cirkálni.

Ez a 30 nap meglehetősen soványka időnek tűnik, főleg annak fényében, hogy a nukleáris hajtású USS Nautilus 50 elméletileg 50 évig tud üzemelni, viszont az elektro-kémiai energia sokkal tisztább és olcsóbb hosszútávon. A tengeralattjárón nem lesznek fegyverek sem, a minisztérium emberei szerint pusztán felderítőjárműnek szánják, nem pedig egy hadászati fegyvernek, így a vízalatti drónok támadásaitól nem kell tartanunk, legalábbis egyelőre.