Jump to content

A mesterséges levél segítségével benépesíthejük a világűrt

2014. 08. 06. 15:09

Julian Melchiorri A Tuft egyetem kutatóival karöltve kifejlesztett egy olyan szintetikus levelet, mely hasonlóan a valódi társaihoz, fény hatására oxigént termel. Ez a találmány forradalmasíthatja a hosszú űrtúrákat, valamint a földi építkezést is.

Julian Melchiorri még csak most diplomázik az angol iparművészeti egyetemen, ehhez képest máris jelentős hírnévre tett szert, köszönhetően hasznos találmányának. A levél fotoszintézis segítségével abszorbálja a levegőben található szén-dioxidot, majd azt hasznos oxigénné alakítja. Fő összetevője egy selyemből kivont anyag, mely remek táptalaja szerves anyagoknak és igen jól stabilizálja is azokat. Erre az fehérjére kerül később az algákból kivont matéria, mely segítségével létrejön a fotoszintézis.

A levél könnyű, átlátszó, Julian el tudja képzelni belső-és külső építészetben egyaránt, azaz épületek bizonyos részeit be lehetne teríteni az anyaggal, ami ezután úgy funkcionálna, mint egy kisebb erdő, árnyákol és közben tisztítja a levegőt. Házon belül pedig lámpabúraként is használható, ugyanis az égő által generált fény segítségével is képes oxigént termelni, ezáltal tisztítani a szoba levegőjét. Az űrkutatásban is remekül használható, mert az asztronauták oxigénszükségletét nehezen tudják földi növényekkel előállítani, ugyanis nem könnyű a súlytalanság állapotában termeszteni őket, erre is kiváló válasz lehet az új anyag.