Jump to content

Rájöttek mi okozza a lyukakat Szibériában

2014. 08. 04. 14:02

Nem is olyan régen közöltünk egy cikket arról, hogy egyre több rejtélyes lyukra bukkannak Észak-Oroszországban, és a kutatók nem találtak egyértelmű magyarázatot kialakulásuk körülményeire. Úgy tűnik mostanra sikerült megválaszolniuk a kérdést, az ok pedig nem más, mint a globális felmelegedés.

Már egy ideje próbálták megfejteni a rejtélyt a kutatók Oroszországban, most úgy tűnik sikerült is nekik. A kutatócsoport a 9.6 százalékos metánkoncentráiót mért a kráterek alján, ami lényegesen meghaladja a normál légköri értéket, emiatt valószínűsítik, hogy metángázszivárgás következtében jöttek létre.

De honnan jön ez a sok metán? Andrej Plehanov szerint a gáz a permafroszt olvadása miatt szabadul ki a föld mélyéből, ez az olvadás pedig a szokatlanul meleg 2012-es és 2013-as nyár okozta. Permafrosztnak az örökké fagy alatt lévő területeket nevezzük. Plehanov, a kutatócsoport vezetője szerint a megszokottnál magasabb átlaghőmérséklet miatt a permafroszt megolvadt, és megtört, emiatt törtek elő a gázok.

Az elméletet más kutatók is alátámasztják, viszont Hans-Wolfgang Hubberten nem a legutóbbi két nyarat okolja, szerinte az kevés idő ahhoz, hogy ilyen mértékű olvadás következzen be, ezért a globális felmelegedést teszi felelőssé. Ez mindenképpen aggodalomra ad okot, mert Észak-Oroszországban rendkívül sok metán található a föld alatt fagyott formában, és ha a trend folytatódik, az még több lyukat fog eredményezni. A legnagyobb probléma akkor lesz, ha egy közeli gázföldön történik hasonló, mert a metánrobbanás szörnyű katasztrófához is vezethet.