Jump to content

Környezetbarátabbá válhatnak a mobiltelefonok

2021. 05. 28. 19:03

Ökológiai címkét kapnak a készülékek, az új jelölés célja, hogy könnyen meg lehessen tudni, hogy a megvásárolt telefon milyen hatást gyakorol a környezetre. A kezdeményezők bíznak abban, hogy a címke ahhoz is hozzájárul, hogy a gyártók és a beszállítók fenntarthatóbb megoldásokat keressenek a mobilok teljes életciklusa során.

Eco Rating néven öt nagy európai mobilszolgáltató indította el az új kezdeményezést, a Deutsche Telekom, az Orange, az O2-t és a Movistar-t üzemeltető Telefónica, a Telia Company és a Vodafone, Valamint 12 telefonmárka vesz részt kezdésnek benne. a CAT, a Doro, a Huawei, a MobiWire, a Motorola, a Nokia Phones, a Oneplus, az OPPO, a Samsung, a TCL, Xiaomi és a ZTE.

Az új címkéken a mobiltelefonok környezetre gyakorolt hatását értékelik júniustól. A teljes életciklust figyelembe veszik majd, tehát a felhasznált alapanyagok és a gyártás mellett a termékek szállítását, a használat során felmerülő hatásokat, és a telefonok újrahasznosítását, a belőlük keletkező hulladék tulajdonságait is.

A cél a vásárlók segítése a fenntarthatóbb telefonok kiválasztásában. A kezdeményezők bíznak abban, hogy az új címkék elősegítik majd azt is, hogy a gyártók és beszállítók környezettudatosabb eljárásokat használjanak, és így csökkentsék a mobiltelefonok ökológiai lábnyomát.

Az Eco Rating a készülékek számos tulajdonságát értékeli majd, a környezetre gyakorolt hatás mellett például az anyagfelhasználás hatékonyságát is.

Az Eco Rating címkén öt részterületet mutatnak be, valamint egy összefoglaló érték tájékoztatja majd a vásárlókat a mobiltelefon környezetre gyakorolt hatásáról.

Az összefoglaló értékelésben a legmagasabb pont 100 lesz, minél közelebb lesz ehhez egy telefon, annál környezetbarátabb a teljes termékciklus során.

A részterületek a tartósság, a javíthatóság, az újrahasznosíthatóság, a klíma hatékonyság és az alapanyag hatékonyság lesz:

  • tartósság esetében a mobil strapabíróságát, az akkumulátor élettartamát, valamint a termék és részegységei garanciális idejét vizsgálják.
  • javíthatóság pontozásakor a telefon javításának egyszerűségét nézik, valamint azt, hogy milyen támogató szolgáltatások kapcsolódnak hozzá, hiszen ezek is növelik a készülék élettartamát.
  • Az újrahasznosíthatóság során azt vizsgálják, hogy az eszköz alkatrészeit mennyiben lehet szétszerelni és újrahasznosítani. Itt fontos szempont az is, hogy a gyártó mennyi olyan információt oszt meg, amik segítik az alapanyagok újrahasznosítását.
  • klímahatékonyság értéke megmutatja, hogy a telefon használata a teljes életciklusa során mennyi üvegházhatású gázkibocsátással jár.
  • Az alapanyag hatékonyság pedig a szűkösen rendelkezésre álló alapanyagok (például az arany) felhasznált mennyiségét vizsgálja. Minél kevesebb ilyen kell egy telefonhoz, annál magasabb lesz az itt elért pontszám.
 
(Forrás: itmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)