Jump to content

Újra nagyot dobott a vezető kínai mobilgyártó

2020. 03. 03. 13:55

A Samsung után a kínai Huawei is bemutatta összehajtható tablet-mobilkészülékét.

 

Eredetileg a barcelonai mobil-világkongresszuson mutatkozott volna be a Huawei Mate Xs, de a rendezvényt egy hete a koronavírus-járvány miatt lemondták, ezért egy internetes bemutatón mutatták be a készüléket.

Az 5G adatátvitelre képes Mate Xs 8 GB belső memóriával (RAM) és 512 GB-os tárhellyel lesz kapható. A kijelzője kinyitva 8, összecsukva 6,6 hüvelykes, amely jóval nagyobb mint a Samsung hasonló készüléke. A felbontás tabletfunkcióban 2480 × 2200 pixeles.

A készüléken három Leica kamera kapott helyet, köztük egy 40 és egy 16 megapixeles. A harmadik kamera háromdimenziós térérzékelő fotókra készítésére is képes.

A termék fogyasztói árát a világpiacon 2500 dollárban határozták meg. A magyar fogyasztók várhatóan egymillió forintért vásárolhatják meg a csúcskészüléket.

Az amerikai korlátozások ellenére nagyot nőtt a cég árbevétele. Tavaly 18 százalékkal, 850 milliárd jüanra (121 milliárd dollár) emelkedett a forgalom.

A Huawei, amely a világ legnagyobb mobilgyártója, tavaly több mint 240 millió okostelefont értékesített, amivel a világon a Samsung után a második helyet érte el. Január végéig már több mint 10 millió 5G-s telefonkészüléket adott át – közölték.

A cég jelezte, hogy mobilapplikációs áruházának az AppGallerynek 400 000 ezer aktív felhasználója van, legtöbbjük Kínában. Az Android operációs rendszertől való elszakadás jegyében egyre többet fordítanak majd saját alkalmazásaik fejlesztésébe és az AppGallery piactér bővítésére. Sajtóhírek szerint a cég egymilliárd dollárt költ a közeljövőben, hogy fejlesztőket toborozzon.

A 2019-es a cég történetének legnehezebb éve volt, az Egyesült Államok ugyanis azzal vádolta meg a Huaweit, hogy a berendezéseivel kémkedésre nyújt lehetőséget a kínai hatóságoknak.

Washington ezért tavaly májusban nemzetbiztonsági kockázatként feketelistára helyezte a Huaweit, és korlátozás alá vonta az amerikai vállalatokkal fenntartott üzleti kapcsolatait. Washington a szövetségeseit is arra igyekszik rávenni, hogy zárják ki a kínai vállalatot ötödik generációs mobilhálózati fejlesztési projektjeikből.

 
(Forrás: itmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)