Jump to content

A jövő technológiáját kelti életre a Huawei P20 Pro

2018. 07. 09. 06:00

Nem vitás, hogy a legtöbbünk számára elsősorban a sci-fi filmekből ismerős mesterséges intelligencia (AI – artificial intelligence) a következő években egyre inkább beépül, és részévé válik a mindennapi életünknek. Aggodalomra azonban semmi ok, nem kell rögtön masírozó robothadseregek képét látnunk magunk előtt. Az AI az emberiség „leigázása” helyett a hétköznapok megkönnyítésére törekszik, aminek legjobb példája a Huawei új csúcstelefonja, a P20 Pro. (X)

Az elmúlt egy év egyik legnagyobb technológiai dobása kétségtelenül az okostelefonok és a mesterséges intelligencia házasítása volt, amelyben kiemelkedő szerep jutott a Huaweinek. Míg az elmúlt években elsősorban az okostelefonok teljesítményének javítása kapcsán lehetett hallani a sci-fi irodalomból ismerősen csengő technológiáról, tavaly új szintre lépett a mesterséges intelligencia és Huawei okostelefonjainak házassága. Az idén márciusban bemutatott P20, és P20 Pro készülékekben már egy sor funkció használja az AI emberfeletti képességeit (elsőként a tavaly ősszel piacra kerülő Mate 10 Pro-ban), a leglátványosabban ezek közül pedig egyértelműen a fotózásban tetten érhető a mesterséges intelligencia jelenléte.  De nemcsak az AI, hanem más forradalmian új technológiák is segítik a felhasználókat, hogy a P20-szal a kezükben valóban profi fotósnak érezhessék magukat.

A P20 Pro vadonatúj tripla(!) Leica kamerája egy 40 megapixeles RBG, egy 20 megapixeles monokróm és egy 8 megapixeles teleobjektív lencsét kapott, és a három kamera együttműködésének köszönhetően a telefon ötszörös, úgynevezett hybrid zoomra is képes, így a távoli fényképek készítésében is új élményt nyújt. A készülékbe épített mesterséges intelligencia a lelkes amatőrökből is profi fotóst varázsol: a Huawei P20 Pro kamerája 19 különböző helyzetet és tárgyat képes felismerni, és az adott helyzetnek vagy tárgynak legjobban megfelelő képet készíti el. Ha a felhasználó például kék eget, tengerpartot, kutyát vagy egy embert fényképez, azt a készülék felismeri és automatikusan beállítja a legoptimálisabb fényhatásokat is. A kamera az úgynevezett 4D prediktív fókusz segítségével meg tudja jósolni a tárgyak mozgásának lehetséges útját, és elmosódás nélkül megörökíti a mozdulatok összes részletét. Az egyik leghasznosabb AI funkció a képek stabilizálása, azaz annak megakadályozása, hogy a kezünk mozgása miatt a kép elmosódott legyen, illetve az éjszakai mód, melynek köszönhetően gyér fényviszonyok között is éles, részletgazdag képek készíthetők, akár állvány nélkül is.

A P20 Pro nemcsak a fotózásban megbízható társa a felhasználónak. A fotózási képességek támogatása mellett a mesterséges intelligencia segíti a szupergyors töltést és az okos akkumulátor-gazdálkodást, amelyek illeszkednek a 21. századi ember életmódjához és megkönnyítik a mindennapokat. A jövő pedig még ennél is izgalmasabb lesz: a Huawei és az IDC közös tanulmánya szerint a mesterséges intelligencia hajtotta készülékek a nem is olyan távoli jövőben képesek lesznek a felhasználók szükségleteinek érzékelésére, adatokat gyűjtenek, magukat tanítják, sőt meg is jósolják majd, mit készülünk kérni tőlük.

(Forrás: Szerkesztőség)