Jump to content

Akar egyáltalán valaki telefont asztali gépként használni?

2017. 03. 30. 12:35

A Samsung az új Galaxy S8 készülék mellé egy Dex nevű dokkolóval lepett meg minket, amivel olyan telefonokkal került egy klubba, mint a HP Elite X3, vagy a Lumia 950.

Okostelefon asztali gépnek. Az ötlet vadul hangozhat, de a Microsoft is kicsit megnyomta mostanában a témát a Windows Continuum projekttel, aminek gyümölcsét már a fentebb említett HP Elite X3 és Lumia 950 okostelefonoknál láthatjuk is. Az ötlet nem új eredetű. Mióta megindult az okostelefon korszak a lejtőn, azóta hasonló kísérletezésre adta a Motorola is a fejét. A koncepció teljesen jól mutat papíron: A telefonjaink egyre erősebbé válnak, szóval miért ne alakítanánk őket teljes értékű asztali számítógépekké?

Az ötlet maga tényleg megér egy misét. Ha elterjedne, akkor ez egy olyan új felhasználási lehetőséget teremtene az okostelefonoknak, amivel beletudnak rondítani a laptopok és más hordozható eszközök amúgy se tűl rózsás életébe. Ahogyan az okostelefon, úgy a laptop piac is picit „eltelt” az évek során, így most egy ilyen húzással csak egymás lábát taposnák a különböző cégek egyes divíziói. Persze az innováció jön, ha jönnie kell és ha érdekli az embereket ez a technológia, akkor úgy is utat fog magának törni. A kérdés csak az, hogy érdekel-e ez valakit? Most hogy a Samsung legújabb csúcsmobiljához csaptak hozzá egy ilyen asztali módra alkalmassá tevő dokkolót, talán. Egy darabig biztosan. Már pusztán az is szép, hogy a Samsung egy használható asztali verziót ad nekünk egy Android alapú rendszerből. Másrészt a Dex húrcibálása felesleges nyűg. Billentyűzet, egér, monitor, ezekre mind szüksége van annak, aki számítógépen szeretne dolgozni. Egy laptop esetében ezek adottak, ráadásul egy jóval erősebb konfiguráció mellett, mint amit egy okostelefonból avanzsált akármicsoda nyújthat. Ha pedig nem érdekel minket a teljesítmény, csak azt akarjuk, hogy a gépünk elférjen a zsebünkben, akkor meg ott vannak az olyan megoldások, mint az Intel Compute Stick-je. Hordozhatóság? Felhő! Igazából az itt a kérdés, miért gondolja a Samsung, hogy az új telefonjának szüksége van rá, hogy asztali gépnek tettese magát, amikor nem az?

(Forrás: engadget.com Fotó forrása: pixabay.com)