Jump to content

Pakisztán: kötelező ujjlenyomat-azonosítás mobilhoz

2015. 03. 23. 14:00

Pakisztán nem szeretné, hogy valaha még egyszer előfordulhasson egy olyan terrorista támadás, melyet mobiltelefokon keresztül koordináltak, mint Peshawar esetében. Célkitűzésüket akkor is szeretnék végigvinni, ha eközben a civilek szabadságjogaiba egy kicsit belegázolnak.

Az országban elrendelték, hogy minden mobiltulajdonos érvényesítse SIM-kártyáját ujjlenyomattal, mellyel elméletileg a szélsőségesektől szeretnék elvenni a helyi szolgáltatókon keresztül történő kommunikáció lehetőségét. Az embereknek április 13-ig kell megjelenniük azonosításra, míg a szolgáltatóknak április 15-ig kell bemutatniuk az adatokat, amennyiben azt szeretnék, hogy minden továbbra is működjön.

Kérdéses, hogy az intézkedés megoldja-e a problémát. A terroristák egyszerűen beszerezhetnek külföldi SIM-eket, melyekkel később roamolhatnak a pakisztáni hálózaton szükség esetén. Sőt az afgán határ mellett élők máris hajlamosabbak az ottani szolgáltatást választani.

Emellett a projekt is hatalmas: jelenleg 50 millió SIM-kártya várja, hogy tulajdonosa azonosítsa magát, ám a mezőgazdasággal foglalkozó vidékeken élők helyzete különösen nehézkes. Sajnos amennyire a program veszélybe sodorja több tízmillió lakos anonimitáshoz való jogát, annyira nem tűnik hatékonynak a terrorizmussal szemben.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra