Jump to content

Csillagközi asszisztens – Cortana megtanult klingonul

2014. 10. 04. 18:00

A Microsoft ezúttal a Star Trek rajongók körében szeretné bővíteni a piacát, ugyanis olyasmit kínál, amit nem rajta kívül nem sokan mások. A cég által kiadott virtuális asszisztens, Cortana megtanult némiképpen klingonul. Bár a szókincsen és a kiejtésen is érződik, hogy nem ez szegénynek az anyanyelve, a kísérlet mindenképpen szórakoztató.

A Lumia 830 angliai rajtjának örömére egy kis Star Trek-hangulatot igyekszik becsempészni a Microsoft legújabb készüléke lehetőségei közé. Az időzítés mondhatni éppen jókorra esett, hiszen a klingonul beszélő asszisztent a londoni Destination Star Trek keretében debütálhatott.

Az egyelőre kissé korlátozott beszélgetés lehetőségéért mást se kell tennie a készülék tulajdonosának, mint megkérni Cortanát, hogy váltsanak erre a nyelvre. Természetesen minden tisztességes xenolingvistának azonnal fel fog tűnni, hogy Cortana tudása erősen limitált. A szókincs hagy némi kívánni valót maga után, a kiejtés pedig egyenesen rémes, de a gesztus és az igyekezett legalább értékelendő.

A SlashGear írói emellett arra is rájöttek, hogy Cortana külön kis identitást is kapott, ugyanis nagyon szívesen hallgat arra, ha „Number One”-nak hívják (Commander Riker minden bizonnyal nem örülne ennek...), sőt meg lehet kérni arra is, hogy sugározzon fel vagy éppen, hogy állítsa a phasert kábításra.

Azok a trükkök, melyek lehetővé teszik Cortanának a klingon beszédet egyelőre csak angol területen érhetőek el, ám a Microsoft illetékesei szerint az amerikaiaknak sem kell már sokat várniuk. Arról nem hangzott el semmi sem, hogy a világ többi részével mi lesz, noha sejtjük, hogy idővel hozzánk is elér az opció. Addig azonban, míg várakozol, ne feledd, hogy a redmondi szülemények közül, nem Cortana az egyetlen, aki pötyög kicsit klingonul: a Bing fordítója is képes kis mértékben törni a nyelvet írásban.

Forrás és fotó: engadget.com és wpcentral.com

Írta: Ambróz Nóra