Jump to content

Új funkciót kaptak a Google biztonsági kulcsai

2021. 08. 23. 17:26

A jelszavak tárolására alkalmas, fizikai értelemben vett kulcs esetén eddig csak az USB-A verzió rendelkezett NFC-funkcióval, ami az Android és iOS-alapú eszközök hitelesítése céljából használható. Mostantól azonban a kis hatótávolságú kommunikáció már az USB-C verzió esetén is elérhető mindez.

Ennek köszönhetően a hardverkulcs legújabb változatai esetén lehetővé válik, hogy a Google-fióktulajdonosok második hitelesítési megoldásként használják ezeket az apró eszközöket. Legyen szó a Google-fiókba történő bejelentkezésről vagy harmadik féltől származó, Google-kompatibilis alkalmazásokról, illetve szolgáltatásokról.

A művelethez a tulajdonosnak csupán meg kell érintenie a mobileszközön található gombot, így nincs szükség fizikai értelemben vett csatlakoztatásra (habár utóbbi a Bluetooth-csatlakozás esetén sem kellett).

A Google speciális védelmi programjával (Advanced Protection Program) szinkronban működő kulcsot a felhasználók igény szerint regisztrálhatják a számítógépeikre és a mobileszközeikre. Majd a jelszó megadása után használhatják azt, ami további védelmet biztosíthat az illetéktelen behatolók – például adathalászok és hackerek – ellen, elkerülve a felhasználói fiók feltörését.

Ahogyan az a keresőóriás blogbejegyzésében olvasható, a kis hatótávolságú kommunikáció használatát a többi között az is indokolta, hogy ma már széles körben elérhető az Android-telefon és iPhone esetén ez a funkció.

Az újítással megszűnik a Bluetooth-os csatlakozás, és a vállalat a könnyebben használható és szélesebb körben elérhető NFC-képességre összpontosít. Ugyanakkor a Bluetooth Titan biztonsági kulcsokkal rendelkező, meglévő felhasználók számára a korábbi hálózati csatlakozási lehetőség is elérhető marad - írja az iotzona.hu.

(Forrás: itmozaik.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)