Jump to content

Internetes formában nyílt újra a Tienanmen téri események hongkongi múzeuma

2021. 08. 13. 10:04

Internetes formában nyílt újra a Tienanmen téri események hongkongi múzeuma, két hónappal azt követően, hogy a létesítmény egy hatósági vizsgálat miatt bezárni kényszerült.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes kiadásában megjelent tudósítás szerint a 8964 Múzeum nevű virtuális tárlat a korábbi, fizikai múzeumot üzemeltető Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China (Hongkongi szövetség Kína hazafias demokratikus mozgalmainak támogatására) anyagi támogatásával jött létre. A virtuális múzeum kialakításának feladatát mindazonáltal a szövetség a politikai kockázat felmérését követően Hongkongkon kívül tevékenykedő kutatók egy csoportjára bízta.

Leung Kam-wai, a szövetség szóvivője azt mondta: "A hongkongiak és a kínai diaszpóra megőrizte szívében az 1989-es pekingi mozgalom emlékét az elmúlt évek során. Reméljük, hogy az online múzeum segítségével a történelem e szeletét tovább tudjuk adni a következő nemzedéknek". A szóvivő kiemelte: a weboldalt kiszolgáló szerver Hongkongon kívül található.

A szövetség korábban Hongkongban minden június 4-én gyertyafényes megemlékezést szervezett a Tienanmen téri események évfordulóján. A megemlékezés megtartására a hongkongi rendőrség idén második alkalommal nem adott engedélyt a koronavírus-járvány miatti óvintézkedésekre hivatkozva.

A szövetség politikai elnyomásra hivatkozva július végével megszüntette munkatársainak munkaviszonyát, 14 tagú bizottsága pedig a felére csökkent, miután július elején heten a távozás mellett döntöttek. A maradó hét bizottsági tag közül jelenleg hárman őrizetben vannak, különböző, engedély nélküli gyülekezésekkel kapcsolatos ügyek miatt.

A 32 éve működő szervezet "működési céljai" között szerepel a Tienanmen téri események miatti elszámoltatás, a kínai egypártrendszer megszüntetése és egy demokratikus ország kialakítása.

A pekingi keményvonalas kommunista vezetés utasítására a kínai hadsereg 1989. június 4-én nekilátott a Peking központjában található Tienanmen tér kiürítésének, miután áprilisban elfoglalták a demokratikus változásokat követelő tüntetők. Az erőszakos művelet halálos áldozatainak száma máig ismeretlen, mivel a történtek Kínában azóta is tabunak számítanak. A becslések néhány száz és háromezer közé teszik a meggyilkolt emberek számát, de az akkor Pekingben állomásozó brit nagykövet 2017-ben előkerült titkos távirata szerint tízezer halottja is lehetett a vérengzésnek. Kínában az eseményekkel kapcsolatos megemlékezéseket és megnyilvánulásokat szigorúan tiltják.

(Forrás: itmozaik.co.hu;vakaciozzunk.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)