Jump to content

Nincs megállás: 2035-ben jöhet a 6G?

2021. 08. 05. 12:23

Az OPPO Research Institute bemutatta első 6G témájú fehér könyvét, amely a nemzetközi mobilkommunikációs iparban is elsők között foglalkozik részletesen a következő generációs hálózatok architektúrájával. A dokumentumban a kínai intézet kutatócsoportja felvázolja a 6G hálózatok modelljének műszaki jellemzőit, szolgáltatási és rendszerkövetelményeit, valamint a gépi tanulás felhasználási lehetőségeit.

Az OPPO víziója szerint a mobilkommunikáció élményének új szintjét ígérő okoseszközök működésében meghatározó szerepe lesz a mesterséges intelligencia alkalmazásának. A jövő készülékei öntanuló algoritmusokat töltenek le és telepítenek majd, illetve adatokat gyűjtenek az algoritmusok további fejlesztéséhez. Ennek megfelelően a következő generációs 6G mobilhálózat gyökeresen átalakítja az emberek és a mesterséges intelligencia közötti interakciót, valamint lehetővé teszi, hogy a technológia a hétköznapok részévé váljon.

Az önvezető járművek esetében mindez azt jelenti, hogy a biztonságos és kényelmes utazás érdekében a 6G hálózat képes lesz a legoptimálisabb algoritmust és kommunikációs kapcsolatot kiválasztani a gépjármű helye és a környezeti viszonyok (például napszak, időjárás) alapján. Sőt, a 6G-nek köszönhetően az autó képes lesz akár valós időben letölteni és futtatni olyan tanuló algoritmusokat, amelyek más járművek és eszközök működését is figyelembe veszik.

„A mobilkommunikációs technológia évtizedes ciklusok alatt fejlődik. A következő generációs hálózatok szabványosítása várhatóan 2025-ben kezdődik, a kereskedelmi bevezetés pedig 2035 körül várható. Az OPPO arra számít, hogy 2035-re az intelligens ágensek száma messze meghaladja majd az emberek számát, ezért a 6G-nek nemcsak az emberek, hanem a gépi algoritmusok közötti kommunikációs igényeket is ki kell majd szolgálnia” – magyarázza Henry Tang, a kutatóintézet vezető 5G tudósa.

Új dimenziók nyílnak meg

A jelenlegi hálózatok két dimenzióra bonthatók: ezek a User Plane (UP) és a Control Plane (CP). Az UP elsősorban azért a hálózati teljesítményért felel, amelyet a felhasználók közvetlenül is érzékelnek, például a sebesség vagy a késés. A CP ezzel szemben a hálózat konfigurálásához kapcsolódik, és biztosítja a műveleteket a területi tartományok között a csomópontok különböző mozgási mintázatai szerint. Ha az UP-t a városi forgalomban gyorsan haladó járművekhez hasonlítjuk, akkor a CP a közúti forgalom ellenőrzése.

Az OPPO modelljének újítása, hogy a CP és UP síkokra merőlegesen bevezeti AI Function Plane-t, így egy térbeli koordinátarendszer (AI-Cube) képződik. Ez az egyedülálló, mesterséges intelligenciával továbbfejlesztett architektúra két tekintetben is fejlettebbé teszi a hatodik generációs hálózatot. Egyrészt a funkcionalitás területén, másrészt az olyan magas szintű hálózati képességek területén történnek előrelépések, amelyek lehetővé teszik a hálózatok számára önmaguk optimalizálást, dinamikus irányítását és az erőforrások intelligens elosztását. 

A 6G gyökeresen átalakítja mind a gépi intelligencia működését mind pedig az alkalmazását, feloldva számos jelenlegi korlátot, mint például az adatsilók kérdése vagy a felhasználói adatbiztonság. A tanulmány arra is rámutat, hogy a jelenlegi intelligens eszközök korlátozott számítási teljesítménye és tárolókapacitása megnehezíti a nagyméretű AI algoritmusok alkalmazását, a 6G hálózatok alatt azonban egy AI tartomány több szerepet is betölthet. Lehet például hagyományos bázisállomás, adatbázis, AI modelltár vagy alkalmazásszerver is.

A kutatóintézet modelljében a 6G eszközöket a készülék helye és rendszerigényei alapján egy AI tartományhoz rendelik. A tartomány ezután kiválasztja a kívánt szolgáltatáshoz szükséges legmegfelelőbb algoritmust és feladatot, miközben biztosítja az optimális kommunikációs kapcsolatot - írja az iotzona.hu.

„Az újabb technológia kutatásainak célja, hogy a közeljövőben elősegítse a 6G világszabványainak kialakítását. Az 5G népszerűsítésének kulcsfontosságú szereplőjeként emellett a továbbiakban is együttműködünk partnereikkel az 5G nagyléptékű kereskedelmi forgalmazásának előmozdításában, vezető szerepet vállalva a kommunikációs technológiák és az Internet of Experience (IoE) fejlesztésében” – tette hozzá Henry Tang.

(Forrás: itmozaik.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)