Jump to content

Egyre közelebb az elektromos autók uralma

2021. 06. 07. 11:46

A belső égésű motorokról való átállás valószínűleg sokkal gyorsabban lezajlik majd, mint sokan gondolják. Több iparági szakértő szerint már el is hagytuk azt a fordulópontot, amikortól az elektromos autók gyorsan átveszik a vezető szerepet – erről számolt be a BBC News.

A Jaguár 2025-től, a Volvo 2030-tól, a Lotus 2028-tól, a General Motors 2035-től a tervek szerint már csak elektromos autókat ad el. A Ford 2030-től pedig Európában már szintén csak ilyen autókat értékesít majd.

Egyre több kormány határoz meg céldátumokat a benzin- és dízelüzemű járművek értékesítésének tilalmára, ami szintén gyorsítja az átállási folyamatot.

Azonban egy technológiai forradalom is zajlik éppen, ami önmagában is gyorsan kiszoríthatja a belső égésű motorokat.

A szakértők szerint akárcsak az internet gyors elterjedése esetén, az elektromos autózás területén is alkalmazható lesz  a technológiai forradalmakat leíró S-görbe.

Eszerint az innovációk kezdetben lassan terjednek, csak a leginkább elszántak használják őket, majd hirtelen ugrásszerűen megugrik az új technológiát alkalmazók száma. Később pedig a folyamat végén, amikor már általánosan elterjedt a korábban újdonságnak számító eszköz, akkor újra lelassul a terjedése, és így befejeződik az S-görbe.

Az új technológiák elterjedését leíró S-görbe (Ábra: hirado.hu a BBC News alapján)

Az internet esetében az első szakasz nagyjából a 90-es évek közepéig tartott, 1995-ben még csak 16 millió ember volt online. 2001-re azonban már 513 millió, ma pedig 3 milliárd. Hasonló jelenséget láttunk korábban az okostelefonok, a fényképezőgépek, de még az antibiotikumok, sőt a gőzgépek és a nyomtatás esetében is.

Az adatok szerint igazából az elektromos autók jelenleg gyorsabban terjednek, mint korábban az internet.

Az elmúlt időszakban folyamatosan javultak az elektromos autókat hajtó motorok és az autók irányítási rendszerei is, de ami igazán lehetővé teszi az elterjedésüket az a bennük lévő akkumulátorok fejlődése.

Egy évtizeddel ezelőtt még 1000 dollárba került egy kilowattórányi akkumulátor kapacitás, ma pedig már csak 100 dollárba. Ezzel pedig lassan az elektromos autók olcsóbbak lesznek, mint a belső égésű motorral felszerelt társaik.

Szintén fejlődik az akkumulátorok energiasűrűsége és tartóssága is. Tavaly egy kínai gyártó már bemutatta az 1,6 millió kilométer megtételére alkalmas akkumulátorát.

Tehát akár csak az internet a 90-es években, ma már az elektromos autók piaca is exponenciálisan bővül. 2020-ban a globális eladások 43 százalékkal növekedtek, és elérték a 3,2 millió darabot, annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány hatására az összesített autóeladások száma 20 százalékkal csökkent.

A 3,2 millió darab még mindig csak a teljes autóeladások 5 százaléka, de látható, hogy az S-görbén az elektromos autók már beléptek a gyorsan növekvő szakaszba.

Az előrejelzések szerint 2025-re a világban eladott új autók 20 százaléka lesz elektromos, 2030-ra pedig a 40 százaléka.

Alig húsz év múlva, 2040-re gyakorlatilag az összes újonnan eladott autó elektromos lesz a jelenlegi előrejelzések szerint.

Ezt az a jelenség is elő fogja segíteni, hogy amint egyre többet gyártanak valamiből, az egyre olcsóbb lesz, ez pedig leginkább az akkumulátorokra lesz hatással. A szakértők szerint a fordulópont közelében vagyunk, hamarosan egyértelműen költséghatékonyabbá válhatnak az elektromos autók.

Azonban számos problémát meg kell még oldani ahhoz, hogy az elektromos autók tényleg átvegyék az uralmat az utakon. Az akkumulátorokhoz szükséges alapanyagok ellátása még okozhat gondot, és szintén meg kell oldani az autók egyszerű és olcsó feltöltésének technikai feltételeit.

(Forrás: itmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)