Jump to content

Jöhet az elektromos pápamobil?

2021. 05. 25. 15:44

Ferenc pápa elektromos pápamobilra cserélné eddig használt autóját. A Los Angeles-i székhelyű cég, a Fisker tervezi az elektromos járművet leszállítani Ferenc pápának, melynek felszereltségei között ott van a napelemes tető és az óceánból visszanyert műanyagokból készült kárpit.

Ferenc pápa eddig inkább a szerényebb közlekedésre hagyatkozott. Olyan modelleket használt, mint a Fiat, a Ford és a Jeep. A Lamborghini 2017-ben adott autót Ferenc pápának, de ezt jótékonysági célból árverésre bocsátották.

A Fisker társalapítói, Henrik és Geeta Gupta-Fisker mutatták be az új Ocean SUV nevű elektromos autót Ferenc pápának a Vatikánban – tudhattuk meg a Reuters cikkéből.

Ihletet kaptam, olvasva, hogy Ferenc pápa nagyon figyelmes a környezet és az éghajlatváltozás jövő nemzedékére gyakorolt ​​hatásaival kapcsolatban” – mondta Fisker.

Henrik Fisker ezért, megragadva a lehetőséget, az autót úgy tervezte meg, hogy az minél környezetbarátabb legyen, így került bele a jármű tetején található napelem, és az autó belsejébe – bőr helyett –  újrahasznosított palackokból és az óceánból visszanyert műanyagokból készült kárpit; nem mellesleg az autó teljes egészét akkumulátor üzemelteti.

A duó bemutatta a Vatikánnak a módosított Fisker Ocean koncepcióját, egy elegáns, modern, üvegkupolával felszerelt járművét, hiszen a pápamobil lényege, hogy különböző rendezvényeken – ahol nagy tömeg vesz részt – úgy védje a katolikus egyházfőt a jármű, hogy ugyanakkor a tömeg számára látható legyen.

A Fisker vállalat nem árulta el a pápának szánt módosított jármű költségeit, azonban az ismert, hogy a Fisker Ocean elektromos autó ára az Egyesült Államokban 37 499 dollár (körülbelül 11 millió forint).

(Forrás: itmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)