Jump to content

MI2040: milyen jövővíziói lehetnek a mesterséges intelligenciának?

2021. 05. 04. 17:39

Vajon hogyan befolyásolja a mesterséges intelligencia az életünket 20 év múlva? Hogyan oszlik meg a felelősség a MI és az ember közös döntéseiben? Nálunk marad az irányítás? A többi között ezekről a kérdésekről hirdetett pályázatot a Goethe Intézet.

Chatbotok, szimulációs játékok, gyári és háztartási robotok, önvezető autók. Arcfelismerő és orvosdiagnosztikai programok, automata válaszüzenetek és álhírek. A mesterséges intelligencia (MI) mára már nemcsak a tudományos-fantasztikus irodalom futurisztikus terméke, hanem mindennapi életünk szereplője lett. Bár alapvetően a gépek taníthatóságát helyezi fókuszba, mégis emberi kihívásokra kínál valós válaszokat.

A Goethe Intézet MI2040 / A MI dönt[ésünk]? című pályázatára olyan 18-30 év közötti fiatalok jelentkezését várja, akik szívesen megmutatnák, hogyan látják a MI szerepét és annak hatását életünkre 20 éve múlva.

Pályázni egyénileg vagy maximum 3 fős csapatokban lehet. A gépi intelligencia jövőbeli társadalmi szerepéről való állásfoglalással vizuális formában, állókép, mozgókép, installáció vagy interaktív alkalmazás kategóriákban lehet nevezni 2021. április 15. és május 23. között.

MI2040 pályázatra nem konkrét szolgáltatások megtervezését várják, hanem kutatásalapú, személyes álláspontokat kifejtő bemutató anyagokat. A legígéretesebbnek ítélt pályamunkák 300 euró alkotói támogatást, valamint egy nyári rezidenciaprogram keretében szakmai mentorálást kapnak projektjük megvalósításához. Az elkészült munkák kiállításon mutatkozhatnak be 2021 őszén a Goethe Intézet szervezésében - írja az iotzona.hu.

(Forrás: itmozaik.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)