Jump to content

Itt meghallgathatja a marsi szelek zúgását

2021. 03. 12. 19:55

A Perseverance nem csak a környezete hangjait rögzíti, lézerrel célozza meg a kőzeteket, a lövések hangjainak elemzése pedig nélkülözhetetlen a tudományos vizsgálatokhoz is – most ezeket is meghallgathatjuk.

Február 18-án landolt sikeresen a Perseverance marsjáró a vörös bolygón. A NASA azóta folyamatosan beszámol a küldetés lépéseiről, a tesztelések jól haladnak, most megérkeztek az első kiváló minőségű hangfelvételek is.

Ahogy a NASA mérnökei fogalmaztak, a hallás az utolsó érzékelési mód, amit mostantól, a Perseverance-nek köszönhetően lehetőségünk van használni a Marson. A marsjáró mikrofonjai teljesen új dimenziót adnak hozzá az eddigi érzékelőkhöz, először van lehetőségünk belehallgatni a marsi táj hangjaiba, ami egyben azt is jelenti, hogy most először tudjuk meghallgatni földi füleinkkel egy másik bolygó hangjait.

A Perseverance-t két mikrofonnal szerelték fel, az egyiknek a leszállás hangjainak rögzítése volt a fő célja, egy másik mikrofon pedig már a Marson segítheti a kutatómunkát.

A marsjáró oldalán lévő mikrofon már korábban is küldött hangfelvételt, de azért ezek sokkal rosszabb minőségűek voltak, mint a mostaniak, amiket a Perseverance „fejébe”, a SuperCam eszközbe beépített másik mikrofon készített el.

Itt hallgatható meg az új, kiváló minőségű hangfelvétel:

NASA · First Audio Recording of Sounds on Mars

Ma egyébként a Perseverance környezetében a hőmérséklet –20 és –72 fok között van, ha jobban el akarjuk képzelni a marsi tájat, akkor a szél mellett ez is hozzátartozik az összképhez.

A marsjáró SuperCam eszköze számos vizsgálatra képes, fő célja a kőzetek és a talaj kémiai összetételének vizsgálata a kamerája, a lézere, és a spektrométere segítségével. A másik most közzétett hangfelvétel a lézerének lövéseit rögzítette, ezek a hangok tudományos szempontból is kiemelkedően fontosak. A kutatók elemezni tudják a lézer becsapódásának hangjait, és ebből következtetni tudnak az eltalált kőzetek fizikai jellemzőire.

NASA · First Acoustic Recording of Laser Shots on Mars

A SuperCam a megfelelő kőzetminták kiválasztásához nélkülözhetetlen nagy felbontású képeket is készít. Az alábbi felvételen egy, a rovertől 3 méterre lévő kőzetet fényképezett le. A küldetés fő célja a Mars asztrobiológiai vizsgálata, többek között szeretnék megtalálni az egykori földön kívüli élet bizonyítékait is, ehhez szükséges a vízzel érintkezett kőzetek megtalálása.

(Forrás: itmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)