Jump to content

EXIM: magyar technológia fogja tisztítani a szennyvizet két ghánai régióban

2021. 02. 12. 13:53

Az EXIM finanszírozásával két éven belül magyar technológia fogja tisztítani a szennyvizet két ghánai régióban - közölte az EXIM az MTI-vel csütörtökön.

A szennyvíztisztító telepeket a Pureco-Unit Konzorcium tervezi és építi meg Ghána egyik legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja, a Jospong Group of Companies részére. Az EXIM vevőhitellel támogatja a beruházást, vagyis a megrendelőnek hiteleznek. A finanszírozási szerződést január végén írták alá.

A magyar technológiával együtt az afrikai ország oktatási-képzési segítséget is kap az új rendszer működtetéséhez. Az érintett térségek ma még a szennyvíznek legfeljebb 10 százalékát kezelik megfelelően, a beruházás végeztével viszont teljes mértékben képesek lesznek erre - írták.

A közleményben kiemelték, hogy Ghána nem először választ magyar technológiát az EXIM segítségével. A Pureco-Unit és a Jospong Group of Companies együttműködéséből már felépült ott egy szennyvíztisztító telep, amely most a próbaüzem előtt áll. Az EXIM abban bízik, hogy a támogatásával megvalósuló ghánai beruházások hozzájárulnak a belföldi vízipar világpiaci sikeréhez, és a magyar szaktudás nemzetközi elismeréséhez.

A Pureco cégcsoport több vállalatot fog össze vízgazdálkodási technológiák fejlesztésére, vízvédelmi projektek megvalósítására. Alapítója, a magyar tulajdonú Pureco Kft. csapadék- és szennyvízkezeléssel foglalkozik. Technológiáit Magyarországon számos intézmény, többek között a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, a Mercedes kecskeméti gyára, a Thyssenkrupp debreceni üzeme alkalmazta - derül ki a cég honlapjáról, de Erdélyből, Bulgáriából, Vietnamból is volt már megrendelésük. 2019-ben a 4,6 milliárd forintot meghaladó árbevételükből több mint 415 millió forint külföldi munkákból származott.

(Forrás: itmozaik.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)