Jump to content

A vártnál is gyorsabban terjednek az elektromos autók Magyarországon

2021. 02. 10. 08:46

A legfrissebb statisztikai adatok szintén jól mutatják ezeket a folyamatokat. A 2020-as évben az Európai Unióba és Magyarországon is nagy ugrást láthattunk a károsanyagkibocsátás-mentes járművek arányban.

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) friss statisztikái szerint az újautó-eladásokban 2020-ban 10,5 százalékra nőtt az elektromos meghajtású személygépkocsik aránya a 2019-es 3 százalékról (a nemzetközi szervezet statisztikáiban ide számítják a tisztán elektromos és a plug-in hibrid autókat). A hibrid elektromos autók aránya pedig 5,7 százalékról 11,9 százalékra emelkedett.

Így tavaly már minden negyedik új autó az EU-ban elektromos, hibrid elektromos vagy alternatív üzemanyagú autó volt.

A gyors átrendeződést erősítette az is, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt az EU-ban csökkent az új benzines és dízelautók eladási száma. A dízelautók aránya 3,5 százalékkal, a benzinüzeműek aránya pedig több mint 10 százalékkal csökkent egy év alatt az új autók között.

Darabszámban ez azt jelenti, hogy az új eladott elektromos személygépkocsik száma 388 000-ről 1 046 000-re nőtt. A hibrid autóké pedig 742 000-ről 1 183 000-re.

A kormányzati támogatásoknak köszönhetően Magyarország ezen a téren európai szinten is jól teljesít. Hazánkban 2020-ban három-háromezer tisztán elektromos és plug-in hibrid autót adtak el. A 6042 eladott új elektromosan tölthető autóval Magyarország megelőzi többek között Csehországot (5243 darab), Romániát (2837 darab), Görögországot (2135 darab) és Szlovákiát (1484 darab), de lakosságarányosan Lengyelországot (8099 darab) is.

A hibrid autók terén még jobban teljesített Magyarország, ebben a kategóriában három és félszeresére nőtt egy év alatt az eladott új autók száma, ami a leggyorsabb növekedést jelentette az egész EU-ban. Itt már nemcsak az EU keleti felének országait, de többek között Ausztriát, Belgiumot, Finnországot, Írországot és Svédországot is megelőzzük az új autók számában.

Magyarországon egy év alatt 12 000-ről 38 000-re nőtt az eladott, új elektromos és hibrid elektromos személygépjárművek száma.

„Az elektromos gépjárművek esetében 2016 óta már három körben írt ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium, illetve az elődei vásárlási támogatási pályázatokat. A legutóbbi májusban zajlott le, és örömmel konstatáltuk, hogy nagy sikerrel” – mondta januárban Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérum energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az M1 Kék bolygó című műsorában.

Az autópiaci átrendeződés eredményeként 2020-ban Magyarországon az új eladott személyautók közül már minden negyedik hibrid, minden huszadik pedig elektromosan tölthető volt.

(Forrás: itmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)