Jump to content

5 megkerülhetetlen trend a Dolgok Internete világában

2021. 02. 04. 09:44

Habár a koronavírus-járvány az intelligens fejlesztések piacán is visszaesést okozott, a következő években ismét növekedési pályára állhat a szektor.

Az IDC piackutatócég előrejelzése szerint a 2020 és 2024 közötti időszakban 11,3%-os éves növekedési ütem várható. Ennek oka, hogy a távoli műveletekhez egyre nagyobb lesz az igény a különböző csatlakoztatott eszközökre, az emberi viselkedés monitorozásában pedig a mesterséges intelligencia (AI) szerepe értékelődik fel.

Lássuk, milyen Internet of Things, vagyis Dolgok Internete trendek határozhatják meg a közeljövő fejlesztéseit!

Intelligens irodák

Mivel az otthoni munkavégzés várhatóan 2021-ben is meghatározó lesz, így egyes munkáltatók racionalizálni fogják ingatlanállományukat, és különböző lépéseket tesznek majd a hely-és energiatakarékosság irányába. A Forrester piackutató szerint ennek egyik módja a különféle okosmegoldások bevezetése. Legyen szó intelligens világításról, az energia- és a környezeti tényezők monitorozásáról, vagy a térkihasználás és a dolgozói aktivitás szenzoros nyomon követéséről.

Viselkedés internete (Internet of Behavior)
A koronavírus teremtette helyzet sok szervezet gondolkodásmódját változtatta meg a vírusok terjedésével kapcsolatban. Így várhatóan egyre több olyan dolgok internete megoldással találkozunk majd, amelyek az egészség megőrzése és a biztonsági előírások betartása mentén monitorozzák a munkahelyi viselkedést – áll a Gartner összegzésében.

Idetartozhatnak az érzékelők és a rádiófrekvenciás azonosítók, vagyis az RFID-címkék használata is – akár a megfelelő kézmosás nyomon követésére. Kiemelhető a számítógépes látás alkalmazása is – például a maszkviselés ellenőrzése céljából. Ezen adatok gyűjtése és elemzése révén láthatóvá válik majd, hogy miként befolyásolja az emberi viselkedést a modern technológia. Ugyanakkor bevezetésüket a közegészségügyi aggályokon túl az adatvédelmi törvények is nagyban befolyásolják.

Helymeghatározás

A helyadatok szerepe a koronavírus terjedése miatt még fontosabbá vált. Sok kereskedőnek, szervezetnek a távolból, digitális platformon keresztül kellett irányítania az áruk, alapanyagok átvételét, követnie a beszállítói láncok útját. A Forrester szerint idén mindez már gyakorlatilag természetessé válik, hiszen a helyadatok megosztása alapvetően hozzájárul a „kényelmes ügyfél- és munkavállalói élményhez”.

Egyre nagyobb szükség lesz olyan technológiai gyártókra és partnerekre is, akik segítenek a vállalkozásoknak a helyadatok felhasználásában. Továbbá a harmadik féltől származó forrás mellett szükség lesz olyan rendszerekre, amelyek támogatják a helyadatok begyűjtését, hozzájárulva a fogyasztói bizalom növeléséhez.

Konnektivitás

Az elemzés azt is kiemeli, hogy a gyártóknak, a forgalmazóknak, a közüzemi szolgáltatóknak és a gyógyszergyáraknak a távoli irányítás megvalósítása érdekében újabb ipari eszközöket kellett összekapcsolniuk. 2021-ben a növekvő ügyféligények miatt is még nagyobb beruházásokra lesz szükség ezen a területen. A rendszerek fejlesztéséhez távolról dolgozó szakértőket is egyre inkább igénybe vesznek a cégek, hiszen így jelentős idő- és költségmegtakarítást érhetnek el.

Intelligens egészségügyi megoldások

Mivel a covid-járvány sok embert szó szerint a négy fal közé kényszerített, így egyre nagyobb lesz az igény a különféle IoT-alapú egészségügyi megoldásokra. Ezeknek az eszközöknek a betegségek kezelésében és az egészségügyi mutatók figyelésében is nagy hasznát lehet venni. A Forrester prognózisa szerint a növekedést elsősorban a viselhető kiegészítők és szenzorok elterjedése határozza meg, ami az állandó monitorozásban segítséget jelenthet a krónikus és rákos megbetegedéseknél is. A tömeges elterjedéshez ugyanakkor szükséges az is, hogy megfizethetőbbek legyenek ezek a készülékek a fogyasztók számára - írja az iotzona.hu.

(Forrás: itmozaik.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)