Jump to content

Mennyire biztonságos a digitális asszisztense?

2021. 01. 04. 12:11

Mindennapi életünk részévé vált a Google Segéd vagy a Siri használata.

Az azonban talán nem jut eszünkbe nap mint nap, hogy ezek a hangsegédek mennyire biztonságosak. Felmerül a kérdés, mi történik azokkal az adatokkal, amelyeket életünkről megtudnak ezek az eszközök? Hová mentik a hangutasításokat? Mennyire könnyen tudhatja meg valaki a napirendünket például? Most a Gizdomo.com megmutatja az egyes adatvédelmi és biztonsági lehetőségeket.

A Google Segéd

A Google Segéddel folytatott minden interakció, akár intelligens hangszórón, akár telefonon vagy más eszközön történik, az alkalmazás alapértelmezése szerint bejelentkezik az ön Google-fiókjába. Tehát: az összes adat megtekintéséhez jelentkezzen be az internetes fiókjába, majd kattintson az Adatok és személyre szabás, majd a Tevékenységvezérlők kezelése elemre. Válassza a Tevékenység kezelése lehetőséget az Internetes és alkalmazástevékenység alatt , majd válassza az Elem nézet és a Szűrés dátum és termék szerint lehetőséget. Ezután jelölje be az Asszisztens, valamint a Hang és Hang elemeket (a kettő között némi átfedés lehet).

Ezek a rekordok törölhetők külön-külön (kattintson a három pontra, majd a Törlés gombra) vagy tömegesen (kattintson a lista tetején található Törlés gombra). Választhatja azt is, hogy manuális törlés helyett utasítást ad a Google-nak arra, hogy 3, 18 vagy 36 hónapos intervallumban automatikusan törölje ezeket az adatokat, ennek beállításához válassza a lista tetején található Automatikus törlés gombot.

Fontos tudni azonban, hogy a tényleges hangadatokat alapértelmezés szerint a rendszer nem menti. Ellenőrzésképp válassza az Adatok és megszemélyesítés fiókot, majd válassza a Tevékenységvezérlők kezelése gombot. A dobozban válassza a Hangfelvételek tartalma alapján Internetes és App Activity készlet akár audio menti-e vagy sem. Ha a felvételeket elmentette, kattintson a három pontra a tevékenységlistában, majd a Részletek és a Felvétel megtekintése elemre, hogy lejátszhassa őket.

A Google a Segédben gyűjtött adatokat ugyanúgy használja fel, mint a Google-nak átadott összes egyéb adatot, a cég célja a demográfiai csoportok célzásának optimalizálása. Erről a Google itt található hivatalos irányelv oldalán részletesebben tájékozódhatnak. A felvételeket felhasználják arra is, hogy a Segéd hangját javítsák, valamint személyre szabhassák a Google szolgáltatásait, például a Google felismeri, és javaslatokat tesz a felhasználónak a filmekről, zenékről.

Tavaly a Google többet írt a Google Assistant hangfelvételeiről. A szolgáltatás beállításakor, de később is választható opció szerint a mentett anyagokat ellenőrző emberek a kivonatok körülbelül 0,2 százalékát hallgathatják meg minőség-ellenőrzési célból, bár a Google szerint eltávolítják ezeket a felhasználói fiókokból. A Google azt is ígéri, hogy nem rögzít olyan hangot, amelyről nem érkezik határozott mentési parancs a Segédhez.

Ha azt szeretné, hogy a Google-fiókjában szereplő személyes adatokat csak ön érje el, használhatja a Voice Match szolgáltatást. A Google Home alkalmazás használatával Android vagy iOS rendszeren érintse meg a profilképét, majd az Asszisztens beállításait, a Voice Match és az Eszközök hozzáadása lehetőséget, így tudja a telefon vagy a hangszórók funkcióinak konfigurálását. Miután engedélyezte a funkciót (a Google-nak itt van még egy része ), elérhetővé válnak az eredmények, például az egyes YouTube Music lejátszási listák és a Google Naptár bejegyzések.

Siri

Az Apple gyakran beszél a felhasználói adatvédelem iránti elkötelezettségéről, és a Siri valóban alaposan védett. A Sirivel folytatott interakciók feldolgozásuk vagy tárolásuk során nem kapcsolódnak az Apple ID-hez (helyette véletlenszerű azonosítóhoz vannak kapcsolva), és nem arra használják, hogy hirdetéseket irányítsanak maguk felé, viszont továbbra is az Apple szervereiről van szó. A teljes dokumentumot itt olvashatja el .

A Siri-kéréseit és adatait ugyanazon véletlenszerű azonosítóval tárolják és kapcsolják össze, amelyet hat hónapig rendelnek hozzá. Az adatok néhány évig megőrizhetők azért, hogy segítsék az Apple-t a Siri, a Dictation, és más nyelvi feldolgozási funkciók optimalizálásában, mint például a hangvezérlés.

Az Apple felhasználói adatkezelője nem hasonlít a Google-hoz, mivel közel sem gyűjt annyi adatot a felhasználóról. Kiválasztható azonban, hogy a Siri felvételeit minőség-ellenőrzés céljából esetleg az Apple alkalmazottai ellenőrizzék. Az iPhone Beállítások menüjében érintse meg az Adatvédelem, elemzés és fejlesztések elemet, majd a Siri és diktálás javítása elemet .

Lehetőség van az Apple szerverein tárolt, és a véletlenszerű azonosítóhoz társított összes Siri-adat törlésére is. A Beállítások közül válassza a Siri és keresés, majd a Siri és diktálási előzmények, majd pedig a Siri és diktálási előzmények törlése lehetőséget.

Fontos, hogy minden előzmény törléséhez meg kell ismételnie a folyamatot minden Apple-eszközén. A szükséges opciók megtalálhatók a Siri és a Siri & diktálási előzmények alatt az Apple Watch beállításai alatt, az Általános és Siri előzmények az Apple TV beállításai alatt, a Siri előzmények alatt a HomePod beállításai között a Home alkalmazásban, a Siri a Rendszerbeállítások ablaktáblában a Mac számítógépen.

Amennyiben azt szeretné, hogy személyes adatait ne érhesse el senki más a Sirin keresztül, a többfelhasználós támogatás mind a HomePodon (hangfelismerés révén), mind az Apple TV-n (kézi fiókváltón keresztül) elérhető. A HomePod hangszórók esetében mindent a Home-alkalmazáson keresztül lehet vezérelni, a Hangom felismerése funkció a konfigurált otthon People alatt található.

(Forrás: itmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)