Jump to content

Kopogtat a jövő - újszerű módszer tejtermékek 3D nyomtatására

2020. 09. 21. 13:44

A technológia nem veszélyezteti a hőérzékeny tápanyagokat.

A szingapúri Műszaki és Tervezői Egyetem (SUTD) kutatói kifejlesztettek ki egy új módszert a tej alapú termékek közvetlen tintaírással (DIW) történő 3D nyomtatására szobahőmérsékleten, úgy, hogy a hőmérsékletre érzékeny tápanyagok nem sérülnek a folyamat során – írja a ScienceDaily.

Az élelmiszerek 3D nyomtatását különböző nyomtatási módszerekkel érték el, beleértve a széles körben alkalmazott szelektív lézeres szinterelést (SLS), valamint a forró olvadék esetében használt extrudálási módszereket. Ezek a módszerek azonban nem mindig hatékonyak azokban az esetekben, amikor az adott ételtípusokban olyan tápanyag található, amely érzékeny a hőmérsékletváltozásokra. Így például a tej gazdag kalciumban és fehérjében, azonban ezek a tápanyagok érzékenyen reagálnak a hőre, ezért a tej nem alkalmas 3D nyomtatásra a fenti  módszerekkel. A hideg extrudálás ellenben életképes alternatíva, azonban adalékokra van szükség, ezek optimalizálása pedig összetett feladat.

A SUTD Soft Fluidics Laboratóriumának kutatócsoportja megváltoztatta a nyomdafesték reológiai tulajdonságait (a reológia szó a görög rheos (folyó, folyik) szóból származik, és a különféle anyagok folyási és deformációs tulajdonságainak leírására alkalmas tudományágat nevezik így – a szerk.). Ennek köszönhetően bemutatták a tej DIW 3D nyomtatását hideg extrudálással, egyetlen tejtermékkel, a tejporral. Megállapították, hogy a tejpor koncentrációja lehetővé tette a 3D-nyomtatható tejfesték egyszerű elkészítését víz felhasználásával. Elvégezték a tejfesték átfogó  jellemzését, reológiai tulajdonságaik elemzésére, valamint az optimális nyomtatás lehetőségének biztosítására.

„Ez az újszerű, mégis egyszerű módszer felhasználható különféle tápláló ételek elkészítéséhez, beleértve azokat is, amelyeket a kórházakban speciális étrendi szükséglet esetén szolgálnak fel a betegeknek” – mondta a kutatás vezető szerzője, Lee Cheng Pau.

„A hideg extrudálás nem veszélyezteti a hőérzékeny tápanyagokat, hatalmas lehetőségeket kínál az esztétikus, táplálkozásilag ellenőrzött, egyedi igényekhez igazított élelmiszerek 3D nyomtatásához” – hangsúlyozta Michinao Hashimoto, a tanulmány vezető kutatója.

(Forrás: itmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)