Jump to content

Okosgyűrűt kaptak a Disney Worldbe vonult NBA-játékosok

2020. 07. 29. 15:22

Állítólag az Oura akár három nappal korábban is képes felismerni a Covid-19 tüneteit – mégpedig a cég felmérése szerint 90%-os pontossággal.

A gyűrű már korábban is az érdeklődés középpontjába került, amikor 2018-ban Harry herceg ezt viselte a feleségével, Meghan Markle-lel közös ausztráliai körútjuk első napjain.

Múlt hónapban pedig az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) vásárolt több mint 1.000 darabot belőle. A viselhető kiegészítőket elsősorban a sportolóknak és edzőiknek szánták. A csapattagok július elejétől vonultak be a járványhelyzetben buboréknak nevezett helyre, hogy lejátsszák a koronavírus miatt félbeszakadt szezon hátralévő meccseit. A floridai Orlandóban található Walt Disney Worldben akár hónapokat is eltölthetnek.

A világ legnagyobb és leglátogatottabb vidámparkjára azért eshetett a választás, mert itt rendelkezésre áll a szükséges infrastruktúra. A 15 ezer hektáros szórakoztatópark területén szállodák, kosárlabdapályák is találhatók, és a televíziós közvetítésnek sincs akadálya.

Az elszeparáltság és a „kosaras valóságshow” melletti döntést indokolja, hogy az Amerikai Egyesült Államokban jelenleg is tombol a koronavírus, így egyelőre szó sem lehet közönség előtti játékról.

A hordható technológia is kiveszi a részét a járvány elleni küzdelemből

Harpreet Rai, az Oura ügyvezetője kiemelte, a viselhető kiegészítő szenzoros mérései a jobb alvást és a stresszcsökkentést is segíthetik. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a gyűrűt eredetileg nem a koronavírus kimutatására tervezték – tette hozzá.

A titánból készült okosékszer alapvető célja, hogy a mozgás, alvásminőség és egyéb paraméterek alapján monitorozza viselője általános egészségi állapotát.

A koronavírus-vonalat egyik felhasználójuk indította el, aki még március elején Finnországba utazott, és feltűnt neki, hogy az általában 80 vagy 90 környékén mozgó készenléti pontszáma 50-re esett vissza. Mivel ezt gyanúsnak találta, elvégeztetett egy koronavírus-tesztet, aminek az eredménye pozitív lett.

Az okosgyűrű 300 dollárba kerül és az alvásminőségtől, valamint a testhőmérséklettől kezdve a pulzuson át a légzőfunkciókig többféle paramétert képes monitorozni, a mért adatokat pedig naplózza is. A cég felmérései szerint az eszköz három nappal korábban, 90%-os pontossággal képes sikeresen felismerni a Covid-19 tüneteit.

Az NBA – más hasonló eszközök mellett – mind a játékosok, mind a személyzet számára biztosítja az okosgyűrűt. Ezeket ugyan nem kötelező viselniük, akik viszont igénybe veszik, azok hozzájárulnak az adataik Michigani Egyetemen történő kiértékeléséhez és egyedi értékeik megállapításához. A startup szerint a felhasználók betegség-valószínűségi mutatóinak változásai azt jelzik, hogy nagyobb kockázatnak vannak kitéve vagy éppen a koronavírus tüneteit mutatják.

A gyűrűhöz kapcsolódó applikáció olyan plusz funkciókat is kínál, mint például a stressz és szorongás csökkentésére szolgáló meditáció. Az alváskövetés segítségével pedig monitorozhatók a test pihenés közben küldött jelei, ezek kiértékelése alapján pedig akár az alvási szokásokon is lehet javítani. Az Oura egyediségét a cégvezér abban is látja, hogy a gyűrű – sok más viselhető kiegészítővel ellentétben – az alvás közbeni testhőmérsékletet is képes monitorozni - írja az iotzona.hu.

(Forrás: itmozaik.co.hu; iotzona.hu/Fotó: pixabay.com)