Jump to content

Elképesztő tempóban dolgozik ez a kőműves robot

2020. 07. 24. 09:00

Az ausztrál székhelyű FBR (Fastbrick Robotics) még 2015-ben mutatta be Hadrian X nevű fejlesztését. Voltaképpen egy gigantikus méretű robotkarról van szó, amely óránként akár 1.000 téglát is képes a helyére tenni.

Az azóta eltelt öt évben a vállalat folyamatosan a modell optimalizálásán dolgozott. Habár a gép Hadrianus falát azért még nem képes megépíteni, de a téglák önálló lerakása mellett a habarcsot és a kötőanyagot is képes felhordani a kotrógépre vagy a teherautóra szerelt teleszkópos szórókeret segítségével.

Egyedülálló vezérlőrendszere a számítógéppel támogatott tervezést (computer-aided design – CAD) veszi igénybe az épületterv 3D modelljének elkészítéséhez, amelyet azután az anyaglista kiszámításához használnak, valamint utasítják a gépet a munkálatok elvégzésére.

2019 elején Hadrian X sikeresen teljesítette az első teljes körű tesztet, amikor kevesebb mint 3 nap alatt húzott fel egy 180 négyzetméteres házat három hálószobával és két fürdőszobával. Ha a kivitelezést kőművesek végezték volna el, akkor az több hetet vett volna igénybe.

Most pedig a projekt ismét mérföldkőhöz érkezett, mivel a robot már valódi építkezésen is részt vesz. Az FBR nemrég jelentette be, hogy a gép sikeresen teljesítette az első kiállítási ház szerkezeti falainak kivitelezését Daytonban, Nyugat-Ausztráliában.

A Hadrian X egy szakmunkásokból álló csoport tagjaként dolgozott, feladatul pedig a mintaház falainak felhúzását kapta. Mindez csupán három és fél emberi műszakjába került. A szerkezet felépítése után pedig utat adott az alkalmazottaknak a munka folytatására - írja az iotzona.hu.

Mindez jól mutatja, hogy a gép csoportmunkára is alkalmas, használatával pedig korszerűsíthetők a kapcsolódó folyamatok, a dolgozók pedig felszabadíthatók a nehéz és monoton feladatok elvégzése alól. A vállalat jelenleg újrakalibrálja Hadrian X-et a nagyobb építőelemek kezelésére, hogy a robot körülbelül 25%-kal gyorsabban készíthesse majd el a házak szerkezeteit – ezzel forradalmasítva az építőipart.

(Forrás: itmozaik.co.hu;hazesotthon.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)